Летният отпуск за много българи все още предстои. Но извадени

...
Летният отпуск за много българи все още предстои. Но извадени
Коментари Харесай

8 портфейлни съвета за лятната ваканция

Летният отпуск за доста българи към момента следва. Но извадени от нормалната си среда, от време на време забравяме или не обръщаме внимание на разноските си и по какъв начин плащаме.

“Пет дни „ иху “, след това – безшумно! “, както споделя народът.

За да бъде ваканцията ни в действителност безгрижна, VISA приготви няколко потребни съвета за финансите ви при пътешестване.

1. Попитайте авансово в обслужващата банка събират ли се такси при изтегляне от банкомат или заплащане с картите ви. Обикновено за заплащане с интернационалните карти такси няма, само че въпреки всичко проверете. Търговците в някои страни може да вземат комисиона. В Европейски Съюз има ограничавания и е малко евентуално някой да ви вземе такава, другаде зависи от националното законодателство. Повечето банки в България са част от интернационалните групи и тегленето от банкоматите им на всички места е гратис. Българските също може да имат сътрудници, при които няма такса изтегляне.

2. Кредитните карти са за заплащане. Не теглете пари с тях. Освен, че е скъпо, е безсмислено. Ако не можете да платите нещо с карта, почтено казано, този търговец не си заслужава да му оставяте пари.

3. Някои издатели на карти оферират и здравна застраховка за чужбина като бонус към безналичните заплащания. Тя се задейства автоматизирано, когато платите каквото и да е с картата си зад граница. При липса на такава опция наложително си направете здравна застраховка. Струва няколко лв. дневно, а икономисва стотици, в случай че не и хиляди непредвидени разноски.

4. Носете си малко пари в брой . От една страна е за улеснение, от друга – в случай че ви откраднат движимостите, картите елементарно могат да се блокират, до момента в който парите ги губите сигурно.

5. Запишете си и по опция научете наизуст телефона за връзка с обслужващата ви банка. При кражба или подозрение за източени данни незабавно се обадете и предупредете. Може да поискате неотложно блокиране на картите. Картовите издатели постоянно ги блокират автоматизирано или желаят удостоверение от клиента, преди да се заплати нетипично огромна сума пари. При тегленето има ограничаване за дневните суми – при елементарните карти най-често е до еквивалента на 2000 лева Дори да ви изтеглят пари, в случай че сте предизвестили в банката, може да ви бъдат възобновени. Истински случай – кражба на данни, с които се тегли огромна сума от банкомат в града, в който живее притежателят на картата. По това време той е надалеч и незабавно отива на място в локалния полицейски сектор, с цел да предизвести за кражбата. След като е бил забелязан онлайн надалеч от записаното изтегляне, измамата е ясна и банката е върнала парите.

6. Проверете дали картите ви имат застраховка , която покрива вреди от кражба и по какъв начин се задейства.

7. Определете си авансово каква сума можете да похарчите по време на пътуването. Разпределете я като закрепени разноски за всеки ден – хотел, билети и гориво, храна, питиета, входни билети за забележителности; останалото са плаващи разноски – за развлечения, дреболии. Винаги предвиждайте пари за непредвидени разходи.

8. Ако пътувате с деца, говорете умерено с тях за разпределението на парите . Обяснете им, че картата не е магическа и няма по какъв начин безпределно да се заплаща с нея. Така хем ще започнете първи уроци по финансова просветеност, хем ще си спестите тръшкането „ Искам го! “ за всяко нещо, което наследникът ви види. Повечето карти имат функционалността „ портмоне “ – за заплащания до избрана друбна сума. Учете децата си да пазарят с тази алтернатива, това ще им е потребно.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР