Летните температури през март и април са стрес за организма.

...
Летните температури през март и април са стрес за организма.
Коментари Харесай

Хората с дихателни проблеми да ограничат престоя навън, съветва пулмоложката д-р Ангелова

Летните температури през март и април са стрес за организма. Заедно със сахарския прахуляк, който усили нечистия въздух, и ремонтните действия, които също са източник на фини прахови частици, изключително когато се ускори вятърът, това може да сътвори усложнения за хората с дихателни проблеми и хронични болести от вида на астма и хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Това разяснява пред Българска национална телевизия пулмоложката доктор София Ангелова. Тя уточни, че стартира и сезонът на разпространяването на полените, които пък могат да засилват алергиите.

„ Това може да докара до кашлица, кихане, раздразнение на очите, само че това са защитни механизми. По този метод организмът се бори с фините прахови частици. Затова желая да насочва съвет, изключително към младежите, които карат колела, които тичат заран – да лимитират тези придвижвания. Тежките физически натоварвания, които усилват дихателните придвижвания, също би трябвало да бъдат лимитирани в този интервал. Това е интервалът, в който ще посъветваме и нашите хронично заболели пациенти – пациентите с астма и пациентите с ХОББ – по опция да лимитират продължителния престой на открито “, сподели доктор Ангелова.

Тя посъветва тези пациенти да не стопират лекуването си и да не пропущат своите лекарства, с цел да не разрешат утежняване на положението си в този интервал. „ Ако излязат в парка, в гората, при припадък и при мощна кашлица, при зной те постоянно би трябвало да носят така наречен „ избавителна терапия “. Това са една част от медикаментите, с които те се лекуват, те могат да правят и тази функционалност при потребност “, разяснява пулмоложката.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР