Летни лагери и неделни училища организира Кремиковският манастирСтоличната община дава

...
Летни лагери и неделни училища организира Кремиковският манастирСтоличната община дава
Коментари Харесай

Кметът Йорданка Фандъкова: Над 200 хил. лв за пет църкви дава Столичната община

Летни лагери и неделни учебни заведения провежда Кремиковският манастир

Столичната община дава над 200 хиляди лева за ремонт и строителство на пет църкви в София. Кметът на града Йорданка Фандъкова заяви, че е подписала отчет за разпределяне на средствата. Тя посети новостроящата се Арменска черква на ул. „ Лайош Кошут “ 28.
 37394737_2161651583862183_5308856414268030976_n  37392877_2161651587195516_5510597307403337728_n
Този храм ще бъде подкрепят със средствата, които ще бъдат отпуснати тази година, в случай че на съвещанието си другата седмица Столичният общински съвет утвърди отчета на кмета. 50 хиляди лева от общата сума се отпускат за храма „ Св. оракул Илия “ в кв. „ Княжево “. Ще бъде подкрепено и окончателното дотъкмяване на гробищния храм в „ Бакърена фабрика “, строителството на който общината финансира в последните години.

Отоплителна апаратура ще бъде построена в Софийската синагога. „ Петия храм, който поддържаме тази година е Кремиковският манастир „ Свети Георги “ със средства за подкрепяне построяването на общежитие към манастира. В манастира се организират летни лагери и неделни учебни заведения. Развива се извънредно сериозна просветна активност от игумена “, сподели Фандъкова.

На 20 юли Българската православна черква уважава паметта на Св. Пророк Илия. „ Днес е доста прекрасен християнски празник, и по този мотив ми е доста прелестно да кажа, че за мен политиката за поддръжка на духовността и вярата е извънредно значима. Всяка година с мой отчет, по мое предложение, Столичната община отпуска средства за строителството и реконструкцията на разнообразни храмове в София, която се радваме, че е знак на етническа и религиозна приемливост. Това го потвърждаваме и с поддръжката и за разнообразни други църкви с изключение на принадлежащите към Софийската митрополия “, сподели кметът.

Фандъкова подсети, че Арменската черква се строи от няколко години. До този миг общината е дала 350 хиляди лева за строителството на храма. Арменската общественост също способства със лични средства, с цел да може да бъде построен този храм в центъра на София. Строителството е на финала.

„ Вероятно ще трябват още средства за дотъкмяване. Надявам се съпричастните към построяването на храмове и цялата арменска общественост да продължат да поддържат този храм, който ще бъде петият храм в това централно градско пространство, знак на религиозната приемливост. Знаем, че радиус от към 1 км. в центъра на София съжителстват православния храм „ Св. Неделя “, Синагогата, джамия „ Баня Баши “, католическия храм „ Свети Йосиф “. В този радиус ще се включи и Арменската черква, тъй че там ще имаме 5 църкви на една дребна територия на разнообразни религиозни общности “, добави столичният кмет

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР