Летището в Белград е обслужило над 5 млн. пътници през

...
Летището в Белград е обслужило над 5 млн. пътници през
Коментари Харесай

Френската Vinci беше избрана за концесионер на летището в Белград

Летището в Белград е обслужило над 5 млн. пасажери през 2016 година

© Belgade Aviation Museum Photo Archive [Wikimedia Commons CC by 3.0] Още по тематиката
Сърбия получи четири предложения за концесията на летището в Белград

До 25 декември държавното управление ще дефинира най-хубавите
14 дек 2017
Концесията за летище София ще бъде възобновена до два месеца

Консултанти по процедурата ще бъдат Световната банка и Европейската банка за възобновяване и развиване, заяви транспортният министър
31 окт 2017 Сърбия избра френската компания Vinci за концесионер на интернационалното летище " Никола Тесла " в Белград, оповестява Reuters. Vinci, която е най-голямата инфраструктурна компания в Европа, предложи да заплати 501 млн. евро за концесията и даде обещание да влага още 732 млн. евро през 25-те години, съобщи сръбският президент Александър Вучич в събота. Той добави, че компанията е поела ангажимент да резервира всички чиновници, които сега работят на летището.

Поема ръководството до края на годината

Vinci, която не разкри финансовите условия, по-късно съобщи, че чака поделението й Vinci Airports да подпише концесионния контракт през първото тримесечие и да поеме ръководството на летището до края на годината, откакто обезпечи финансирането.

" Този триумф бележи нов стадий в експанзията на Vinci Airports отвън Франция ", споделя Николас Нотбар, основен изпълнителен шеф на Vinci Concessions и ръководител на Vinci Airports, в известие на сдружението. Летище " Никола Тесла " ще се трансформира в хъб за компанията в Югоизточна Европа – район, в който до момента Vinci Airports не е развивала активност, прибавя той.

През предходната година Сърбия получи четири предложения за концесията на аерогарата в Белград, като по време на процедурата не беше давана подробна информация. В средата на декември сръбските медии оповестиха, че с изключение на Vinci Airports претенденти са били още три консорциума – първият е с присъединяване на френските компании Meridiam Eastern Europe Investments и Eiffage дружно с швейцарската Zurich Airport; вторият е бил формиран от индийската GMR Infrastructure Limited и гръцкия конгломерат Terna; а третият е бил сред южнокорейската Incheon International Airport Corporation, турската Yatirimlar ve isletme и съветската VTB Capital Infrastructure.

Сега не бяха дадени данни за предстоящите доходи на френската компания от ръководството на аерогарата. Летищните оператори нормално генерират доходи от транспортни такси, плащани от самолетните компании или пасажерите, както и от разнообразни типове търговски услуги като безмитни магазини. Трафикът на " Никола Тесла " се усили, откакто през 2013 година самолетната компания от Абу Даби Etihad закупи 49% от задлъжнелия тогава народен транспортьор JAT, ребрандира го на Air Serbia и усили дестинациите, до които лети.

Летището в Белград извървя пътя от затворено за интернационалните полети поради войната в някогашна Югославия и глобите против страната до обслужването на над 5 млн. пасажери през предходната година.

Целта е нарастване на трафика

Vinci има за цел да усили в допълнение трафика, като поддържа нови полети на дълги дестинации на Air Serbia и употребява съществуващите партньорства с над 200 самолетни компании, декларират от френската компания.

Изпълнителният шеф на аерогарата в Белград разяснява пред локалната осведомителна организация през декември, че чака облагата да нарасне до 29 млн. евро през 2017 година от 26 млн. година по-рано.

Сръбското държавно управление държи 83.1% от акциите на компанията - оператор на летището, Aerodrom Nikola Tesla, останалите са благосъстоятелност на дребни акционери.

Vinci, която ръководи 35 летища в света, разгласи през ноември, че когато се появи опция, ще взе участие в концесионни процедури и ще разшири активността си с в областта на ръководство на аерогари. Групата се уголемява в по-бързо разрастващите се и печеливши браншове като ръководство на летища, автомагистрали и енергиен инженеринг, с цел да противодейства на спада на строителството във Франция. Конкуренция със София

Едно от главните условия на сръбското държавно управление беше претендентите в процедурата да нямат повече от акционерно присъединяване 20% в други летища на разстояние 450 км от белградското, през които са минали повече от 1 млн. пасажери през 2016 година, или да не са концесионери на летища в същия радиус и със същия пътникопоток. Тези условия на процедура трансфораха процедурата в конкурентна на процеса по търсене на собственик за летище София.

В края на октомври българският министър на превоза Ивайло Московски разгласи, че до два месеца концесията на аерогарата ще стартира още веднъж, откакто предходната процедура беше прекъсната от служебния кабинет с неразбираеми претекстове. Този път в процеса са привлечени интернационалните консултанти в лицето на Световната банка и Европейската банка за възобновяване и развиване. В момента двете институции работят по довършването на предконцесионните разбори, след което търгът ще бъде рестартиран, евентуално при започване на 2018 година

От отдаването на летище София, което е един от най-големите държавни активи, държавното управление чака бързо заплащане от най-малко 480 млн. лева Средствата, най-малко съгласно остаряла концепция, ще бъдат изхарчени за покриването на задълженията на БДЖ.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР