Летището на либийската столица, затворено от миналата седмица, отвори врати.

Летището на либийската столица, затворено от миналата седмица, отвори врати. ...

Примирието в Либия отвори летището в Триполи.

Летището на либийската столица, затворено от миналата седмица, отвори врати. Това стана след примирието, което влезе в сила след девет месеца военни действия за контрол над столицата Триполи, предаде AFP, цитирана от агенция "Фокус".
Националният превозвач на Libyan Airlines заяви, че полетите са възобновени от и до летище „Митига“, а други частни авиокомпании също са възстановили навигацията.
„Митига“ беше цел на няколко въздушни нападения и ракетни удари, след като военните сили на Халифа Хафтар започнаха офанзива миналия април, за да завземат столицата от базираното в Триполи правителство на Националното съгласие (ПНС). Оттогава аерогарата се затваря периодично, включително след подновени атаки миналата седмица. 
Очаква се воюващите страни да подпишат споразумение в Москва за условията на примирието, което влезе в сила в полунощ в неделя. Надеждите са договорът да доведе до прекратяване на сраженията, които обхванаха Либия след въстанието през 2011 г., при което беше убит дългогодишният диктатор Муамар Кадафи. 
Разположено източно от столицата, „Митига“ е бивша военна авиобаза, използвана за граждански трафик, след като международното летище в Триполи беше тежко повредено при боевете през 2014 година.

Източник: actualno.com