Летище „Враждебна“ – пръв приятел на пенсионераПрез предходните години от

...
Летище „Враждебна“ – пръв приятел на пенсионераПрез предходните години от
Коментари Харесай

Акценти от седмицата

Летище „ Враждебна “ – пръв другар на пенсионера

През предходните години от концесионни такси в Държавния фонд за гарантиране на резистентност на държавната пенсионна система (т. нар. Сребърен фонд) годишно влизаха към 100 млн. лева Когато концесията на летище София се реализира, по-късно в продължение на 35 година във фонда ще влизат годишно по към 50 млн. лева в допълнение, което е нарастване на парите в него с към 50 %. Това разяснява особено за banker.bg Васил Велев, ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал в България, който в това му качество преди месец бе определен за член на Управителния съвет на Сребърния фонд. По данни отпреди няколко дни общият паричен запас, насъбран към края на юли в Държавния фонд за гарантиране на резистентност на държавната пенсионна система, по - прочут като Сребърния фонд, е в размер на 3,106 милиарда лева От тях 3,067 милиарда лева са завършени в годишни депозити в Българска национална банка (БНБ), което е станало с решение на Управителния съвет на фонда. Това се схваща от данните, оповестени от Министерството на финансите на уеб страницата на ведомството. "Парите са обособена част от Фискалния запас, а не върховен фонд, който може да се влага и да носи по-голям приход - това, което ние преди време предлагахме, разяснява Васил Велев. Това е един запас, който в тежки години може да бъде деблокиран.

Агенция "Фич " чака най-рано през 2023 година България да вкара еврото

Въвеждането на еврото в страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) би било позитивно за тяхната суверенна платежоспособност. Това споделя рейтинговата организация „ Фич “ в собствен отчет. В него се прецизира, че достъпът до статута на аварийна валутав еврозоната и евентуалното понижаване на дълга в обществения бранш, деноминиран в задгранична валута, биха имали директно позитивно влияние върху суверенния рейтинг на страните.

Растат активите и облагите на банките

В рубриката „ Финансов дневник “ представяме една поредност от изявления на "БАНКЕРЪ " и "ПрайсУотърХаусКупърс България ", отдадени на развиването на банковия бранш у нас. Инициативата ни ще наблюдава по какъв начин се показват водещите кредитни институции всяко тримесечие, което е от значително значение за приемането на страната ни в Европейския банков съюз и валутно-обменния механизъм ERM II, по-известен като "чакалнята на еврозоната ".

Българска народна банка предвижда растеж на Брутният вътрешен продукт от 3.7 на 100

През 2019 година растежът на външното търсене на български артикули и услуги ще се забави, написа във втория брой на Икономически обзор на Българската национална банка, оповестен през днешния ден. Данните за стопанската система са прогнозата на централната банка за главните макроикономически индикатори за интервала 2019–2021 година Прогнозата е направена на база информация, оповестена към 24 юни. Прогнозата на Българска народна банка е темпът на повишаване на действителния Брутният вътрешен продукт на България през 2019 година да възлезе на 3.7%, отбелязвайки ускоряване по отношение на 2018 година

"Росатом " занапред наподобява любимец за вложител в АЕЦ "Белене "

Руската държавна компания "Росатом " взе участие в процедурата за "Белене " като претендент за стратегически вложител и разумно е считана за любимец. Тя първа удостовери интереса си към плана, в това число и посредством позициите на съветския външен министър Сергей Лавров и на премиера Дмитрий Медведев, нейната дъщерна компания "Атомстройекспорт " е производител на реакторите, а и преди дни енергийният министър Теменужка Петкова означи, че централата в Белене не може да бъде осъществен без диалози с съветската страната, защото "Росатом " е конструктор на плана. Сериозен наподобява и ползата на Китайската държавна нуклеарна корпорация (CNCC).

МВФ и Световната банка да се заемат с корупцията

Основната задача на Международния валутен фонд и на Световната банка е да спомага за усилване на икономическата непоклатимост и на развиването в разрастващите се стопански системи, където корупцията е сериозен проблем. И двете институции имат антикорупционни стратегии, само че е извънредно неотложно те да стартират да ползват по-ефективни и по-твърди проекти. Това е мнението на Франк Вогъл - съосновател и вицепрезидент на "Прозрачност без граници ". Борбата с корупцията не е била в дневния ред на конференцията в Бретън Удс преди 75 години, когато са учредени двете организации "посестрими ". В наши дни обаче тя би трябвало да бъде извадена на напред във времето и да се сложи в центъра на активността им. Моментът за пресен метод е изключително подобаващ.

"Венера " ще конкурира "Везни " в света на криптовалутите

Най-голямата криптоборса в света - Binance, пуска учреден на технологията blockchain отворен план "Venus " ( "Венера "), чиято цел е да създаде местни постоянни криптовалути по света. В публично известие, оповестено на 19 август, компанията заявява, че се намира в чудесни пазарни позиции, които й разрешават да сътвори такава валутна екосистема.Прави го въз основа на своята към този момент съществуваща обществена блокова технология - Binance Chain, а също на необятната си потребителска база и на одобрените ограничения, съобразени с условията за сигурност на финансовите регулатори.

Небостъргачите нямат място в центъра на София

Строителството е един от главните фактори за замърсяването, даже по-голям от превоза. Това съобщи претендентът за кмет на София, повдигнат от "Демократична България, арх. Борислав Игнатов. На неофициална среща с публицисти той обясни визията си за смяна на столицата.

Игнатов уточни, че водеща наклонност в международната архитектура е да не се строи нищо ненужно и нищо ненужно да не се уголемява. Архитектът даде обещание, че в случай че гласоподавателите му гласоподават доверие, той и екипът му ще употребяват цялата информация за това какво и по какъв начин е направено досега, тъй че с наличните средства да се реализиран оптимални резултати. По думите му е значимо да се знае, че бюджетът е стеснен и е належащо да се употребява във всички региони на София.

"Факторът " Мариана Николова

Вицепремиерът Марияна Николова се снабди от през вчерашния ден с още един сектор – киберсигурността в страната. До в този момент тя отговаряше за икономическата и демографската политика, които наследи от принудения да подаде оставка Валери Симеонов, на който пък беше шеф на кабинета. Николова е правист от Нов български университет, с дълготраен опит в държавната администрация. И се оказа, че това е задоволително, с цел да се нагърби и с управителната роля в Съвета по киберсигурност. "Как да не запознат съм компютри? Най-малкото, което е, всеки държавен чиновник би трябвало да има минималните равнища на техническа и осведомителна просветеност, да схваща. Аз в границите на администрацията, в която съм работила, съм прекосявала през разнообразни образования, в това число владея и квалификацията ITcard ". Така отговори тя на плъзналите в общественото пространство подозрения, че е следващата "калинка ", която са спуснали с парашут на пост, на който функционалностите и отговорностите са й безусловно непознати.

Швейцария изнася стремително злато на Острова

Швейцария е изнесла 90.7 тона злато във Англия през юли - най-голямото количество от септември 2012-а насам, съгласно формалните данни на федералната митническа работа на страната. За съпоставяне през юни швейцарските златни "пратки " в Острова са били едвам 7.4 тона. Ценният товар се изпраща към Лондон, тъй като британската столица е международен център за предпазване на скъпоценни метали и се слави с необятна мрежа от подземни трезори за съхранението им по продължение на околовръстната за мегаполиса автомагистрала М25. Двигател на оживения златен трафик е скокът в търсенето на търгуваните на борсата фондове (ETFs), инвестиращи в жълтия метал, което пък бе провокирано от растежа на златните котировки.

Портрет на кмета - облик и сходство

Местната власт е в основата на всяко положително държавно ръководство. Ако тя е слаба, некомпетентна, неефективна и лишена от доверието на жителите, тези заболявания са неизлечими и на по-високите нива на страната. Тази власт е най-близо до хората, взема решение най-видимите проблеми на всекидневното им битие и се намира „ под окото” на обществеността. Ако властниците на централно ниво могат да се измъкват от контрола на обществото (поне до момента в който не оплескат изцяло работите), кметовете и съветниците са непрестанно измежду съгражданите си.

Трябва да отбележим, че през последните години публичният интерес е ориентиран (и съзнателно се заостря) към избора и последващата работа на кметовете, до момента в който излъчването на съветниците в локалните органи на самоуправление някак остава в сянка.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР