Летище София, сн. БГНЕС Изграждането на нов трети терминал, разширяване

...
Летище София, сн. БГНЕС Изграждането на нов трети терминал, разширяване
Коментари Харесай

Новата концесия на летище София – повече пари и опция за удължаване


Летище София, сн. БГНЕС

Изграждането на нов трети терминал, разширение на втория и вероятно нова писта се изисква от бъдещия концесионер на летище " София ". От него се чака още да развие и ускори позицията на летището като районен център като създаде нови направления от и до София. Това излиза наяве от оповестените в четвъртък условия по новата концесионната процедура на най-голямото летище у нас. Те са доста повишени по отношение на предходната, която беше прекъсната от служебния кабинет на Огнян Герджиков, след намесата на президента Румен Радев заради подозрения за предупреден победител.

За да няма никакви подозрения в този момент процедурата беше готова благодарение на Световната банка и Европейската банка за възобновяване и развиване. Очакванията са с тяхна помощ да бъде притеглен стратегически вложител.

Въпреки това Българска социалистическа партия изиска преустановяване на процедурата. Аргументът им е, че е печелившо и е обект на националната сигурност. От левицата изрекоха подозрения, че процедурата още веднъж е нагласена и има определен реализатор от една прилежаща на България страна, по думите на депутата Елена Йончева.

Ръст на концесионните заплащания и вложенията

Срокът на концесията остава същият – 35 години, само че в този момент има опция за удължение с една трета. Причината е в сериозните вложения, които се изисква да направи бъдещият концесионер – минимум 1.17 милиарда лева (600 млн. евро). При остарялата процедура бяха планувани вложения от 306 млн. лева

Най-голямата инвестиция е обвързвана с построяването на трети терминал на летище София до десетата година на концесията. Предвидено е и разширение на терминал 2. До петата година пък концесионерът има обвързване да направи изследване дали е належащо да се строи нова втора писта на летището. При доказване на нужда от построяването ѝ има обвързване да я построи. Тъй като това са обилни вложения е дадена опция за удължение на периода на концесията с още близо 12 години.

Няма смяна в предплатеното концесионно заплащане и то остава като в предходната процедура - 550 млн. лева без Данък добавена стойност. Средствата ще се употребяват за погасяване на задълженията на БДЖ и закупуването на нов преносим състав за държавните железници, по думите на транспортния министър Ивайло Московски.

Увеличава се обаче размерът на годишното концесионно заплащане на не по-малко от 15 милиона лв. без Данък добавена стойност или 10% от общия размер на общите доходи от всички действия за настоящата година. При остарялата процедура годишното концесионно заплащане беше не по-малко от 10 млн. лева без Данък добавена стойност или 7% от общия размер на приходите.

Така постъпленията за страната за периода на концесията се чака да надвишават 1 милиарда евро (близо 550 млн. евро). Това е със 175 млн. лева повече по отношение на предходната процедура.

Причината за завишаване на заплащанията и вложенията към бъдещия концесионер е, че в този момент плановете са правени въз основата на последните данни за пътникопотока през летище " София ". Спрямо предходната процедура той е повишен с към 1.5 милиона пасажери главно поради нискотарифните самолетни компании

Разчетите демонстрират, че приходите за концесионери за 35 години ще бъдат в размер на 3.46 милиарда евро, а в случай че има удължение на периода на концесията ще доближат близо 3.9 милиарда евро.

Търсят се по-класни оператори

Минималните условия към участниците също са повишени. Иска се те да оперират най-малко едно интернационално летище с над 10 милиона превозени пасажери годишно.

Освен това претендентите би трябвало да разполагат с чиста стойност на активите за всяка от последните три години от най-малко 200 милиона евро, в случай че вземат участие независимо, в случай че кандидатът е консорциум, прагът е 300 млн. евро.

Необходимо е да имат и опит при финансиране най-малко на един план в инфраструктурния бранш, който да надвишава 400 милиона евро. Това би трябвало да е станало след 1 януари 2008 година

Гаранцията за осъществяване на концесията е 15 млн. евро.

Бъдещият концесионер е длъжен да пренаеме на трудов контракт всички настоящи чиновници на летището, като се резервират заплатите им и обществените им придобивки сега. Концесионерът няма право да понижи или усили личния състав с повече от 5 на 100 през последните две години от концесията, в случай че страната му позволи..

Оценяването на участниците

Срокът за подаване на заявките за присъединяване в процедурата е до 13 часа на 22 октомври. Депозитът за присъединяване е 2 млн. евро.

При оценяването на участниците най-висока тежест ще има концесионното заплащане - 55%.

Оценката на техническото предложение е с относителна тежест 45%. Техническото предложение ще съдържа проект за развиване, бизнес проект, проект за финансиране, обща тактика, проекти и прогнози на трафика и финансови разноски.

Евентуалните претенденти

Авиоексперти чакат в процедурата да се включи турската TAV, която е притежател на летището " Ататюрк " в Истанбул, немската Fraport, която дружно с варненската група " Химимпорт " е концесионер на аерогарите във Варна и Бургас, както и турската Limak, която е оператор на летището в Цюрих.

Освен от балканските страни поръчка имало и от английския оператор " Манчестер Еърпорт Груп ", който оперира летищата Манчестър, Лондон Станстед, Йист Мидландс и обслужват съвсем 60 милиона пасажери само че година.

Неофициално се приказва и за интерес от страна на съветски компании. По време на първата процедура се появиха информации, че съветската " ВТБ Капитал " (VTB Capital) ще взе участие дружно с турския холдинг " Лимак " (Limak Holding) и швейцарската " Флугхафен Цюрих " (Flughafen Zuerich).

По информация от МТИТС интерес към концесията на летище " София " по време на първата процедура бяха декларирали и оператори от летищата в Мюнхен, Франкфурт, Цюрих, Ванси, Лион, Дъблин, както и капиталовият фонд, който стои зад лондонското летище " Хийтроу ".

Българска социалистическа партия внесе искане в Народното събрание за преустановяване на процедурата

В деня, в който публично бяха оповестени изискванията по концесионната процедура на летище " София ", Българска социалистическа партия внесе искане в Народното събрание за прекратяването ѝ.

" Днес внесохме план на решение в Народното събрание, с което да се разпореди на Министерство на превоза да приключи откритата към този момент процедура на концесията ", сподели Елена Йончева в Народното събрание. Тя добави, че Българска социалистическа партия приготвя законодателни промени, с които да се не разрешава обектите, които засягат българската национална сигурност и такива, които са в листата на неразрешените за приватизация, да бъдат отдавани на концесия.

Българска социалистическа партия ще апелира във Върховния административен съд и отхвърли на държавното управление да даде на Народното събрание информация за изискванията на концесията на летище " София ", сподели още Йончева.

На депутатите от левицата беше отхвърлен достъп и до отчетите и анализите за летище " София ", направени от Световната банка и Европейската банка за възобновяване и развиване. Според министър Московски отводът е поради уговорка " конфеденциалност " сред държавното управление и двете финансови институции.

По думите на Йончева обаче това демонстрира, че тази концесия е нагласена и има авансово определен победител. Тя уточни, че се е появила информация, че се приготвя спечелването на концесията от една прилежаща на България страна.

" Получихме информация, че се готви фрапантно редуциране на чиновниците на летището, които са били заплашвани да мълчат, с цел да не бъдат уволнени още в този момент, както и за нарастване на цените на услуги ", сподели още Йончева.

Публикуваните по-късно документи обаче не се плануват съкращения. Напротив концесионерът има обвързване да ги пренаеме, като резервират длъжностите, заплатите и обществените им придобивки.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР