Летище София След като последните седмици преминаха под знака на

...
Летище София След като последните седмици преминаха под знака на
Коментари Харесай

Уикенд новини: КЗК отхвърли жалбата за летище София, магистрала "Струма" поскъпна

Летище София

След като последните седмици минаха под знака на локалните избори и следствията от тях, през този уикенд нямаше една съществена огромна вест. За сметка на това в епицентъра на публичното внимание бяха два огромни държавни състезанието и търга - този за летището и за градежа на правата на автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле. И двете провокираха мнения по разнообразни аргументи - цената при единия и оборване на резултата за другия. Извън тях продължиха разногласията и мненията поради концепцията да не се заплаща първият ден от болничните, която бе стартирана на съдружен съвет в четвъртък сред ГЕРБ и " Обединени патриоти ". Също по този начин излязоха и данните от фонд " Земеделие " за инспекциите на къщите за посетители.

ПЕТ Пожарна охрана ТРИ
Ключовите събития от уикенда в три фрази

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Комисия за защита на конкуренцията отхвърли жалбата против избора на концесионер на летище София

Комисията за защита на конкуренцията остави без почитание четирите тъжби по процедурата за концесия на летище София. Регулаторът организира съвещанието си, на което са участвали обжалващите претенденти, в четвъртък и още на идващия ден излезе с готово решение от 284 страници. Министерството на превоза избра за концесионер фонда Meridiam, който ще си партнира с Strabag в обединяването " СОФ Кънект " и има контракт за оператор с летище Мюнхен. Това беше чудноват избор, като претендентът даде най-ниска оферта за вложения и трета по ред оферта за концесионно заплащане, а летищният оператор даже не е част от консорциума.

Строежът на " Струма " през Креснеското дефиле нарастна с 65 млн. лева

С 65.4 млн. лева над прогнозната стойност нарастна строителството на 13.2 км от автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле. Агенция " Пътна инфраструктура " дефинира " Грома холд " и обвързваните с нея " Европейски пътища " и " Водно строителство - Благоевград " в партньорство със словашката " Вахостав-СК " а.с. за определени да строят единия комплициран сектор от автомагистралата. Победителите са спечелили с ценова оферта 599 млн. лева с Данък добавена стойност, до момента в който прогнозната стойност на търга беше с 65 млн. лева по-ниска - 533.6 млн. лева с Данък добавена стойност. Ще тече период за обжалване на решението на АПИ в Комисията за защита на конкуренцията и в случай че такова няма, изпълнителят ще подпише контракт.

Около 90% от тестваните къщи за посетители са в нарушавания за 43 млн. лева

В 88% от тестваните през тази година от държавен фонд " Земеделие " къщи за посетители са открити проблеми. Институцията популяризира данни, съгласно които от тестваните на място през юни 288 плана все още са обработени резултатите за 276 от тях. До момента са открити 253 производства за общо 46.4 млн. лева От тях 158 плана са с наложена цялостна глоба от 100% за общо 43.1 млн. лева Останалите 95 плана са с частична глоба, която възлиза на 3.3 млн. лв.. Скандалът избухна около разкритията за купени нови жилища на цени, по-ниски от пазарните, от политици и хора на властови позиции.

Dow Jones Industrial Average трансферира за пръв път в историята 28 хиляди пункта

Индексът Dow Jones Industrial Average реализира нов връх, откакто Белият дом разгласи, че Китай и Съединени американски щати са покрай постигането на комерсиална договорка. Показателят приключи седмицата на равнище от 28 004.89 пункта и за пръв път в историята надвиши кота 28 хиляди Другите два водещи показателя на Уолстрийт – S&P 500 и Nasdaq Composite, също доближиха нови върхове.

Саудитска Арабия оцени петролната си компания на 1.7 милиарда $

Саудитска Арабия дефинира предварителна оценка на държавната петролна компания Saudi Aramco на сред 1.6 и 1.7 трлн. $. Това ще направи предварителното обществено предложение на групото най-голямото в историята. Aramco пуска 1.5% от акциите си, като желае да набере над 25.6 милиарда $, надминавайки предходния връх на Alibaba през 2014 година от 25 милиарда $. В листването може да вземат участие както дребни, ката и институционални вложители.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

В сряда изтича срокът за номинации за нов ръководител на КПКОНПИ

Следващата сряда изтича срокът, в който в парламентарното деловодство могат да се вършат номинации за идващ ръководител на антикорупционната комисия КПКОНПИ на мястото на подалия оставка поради имотния скандал Пламен Георгиев. Право да издига кандидатури има всеки депутат. В Народното събрание настойчиво се популяризират клюки, че ръководещите ще предложат за този пост настоящия основен прокурор Сотир Цацаров, като с това желание се изяснява и бързането на Висшия правосъден съвет да прегласува кандидатурата на Иван Гешев за основен прокурор, върната от президента. Няма спънка Цацаров да бъде номиниран и даже определен за ръководител на КПКОНПИ, до момента в който заема поста основен прокурор, а едвам по-късно да се отдръпна от поста, само че въпросът в тази ситуация е по-скоро имиджов. Дали това ще се случи ще стане ясно единствено след три дни.

Президентът още веднъж на ход за назначението на Иван Гешев

След като предишния четвъртък Висшият правосъден съвет удостовери избора си на Иван Гешев за нов основен прокурор и направи наново предложение до президента Румен Радев за назначението му, президентът още веднъж е на ход. Принципно президентът има два разновидността за реакция – да подпише указа с претекст, че при второ предложение на същата кандидатура няма друга алтернатива, или да сезира Конституционен съд с въпрос до каква степен е налице годно направено наново предложение, в случай че Висш съдебен съвет не е стартирал нова процедура по желание. Президентът няма период, в който е задължен да реагира, само че е подложен на мощен напън да подпише бързо, като някои коментатори в общественото пространство към този момент директно сложиха въпрос за импийчмънт, а правосъдният министър Данаил Кирилов на конференцията след повторния избор на Гешев дори му дефинира и рационалния период за реакция – сред три и седем дни. За ръководещите е значим имиджов въпрос колкото се може по-бързо изборът на основен прокурор да бъде " саниран " от президента Радев, което значи той да показа отговорността.

Румънците избират президент на балотаж

Румънският президент Клаус Йоханис ще се изправи на балотаж против досегашния министър председател социалдемократ Виорика Дънчила на 24 ноември. Очакванията са, че Йоханис, който е от Националлибералната партия и води със солидна преднина след първия тур, няма да има проблем с преизбирането. По време на акцията си той съобщи, че победа за социалдемократите ще е опасност за демокрацията в Румъния.

----

СНИМКА НА ДЕНЯ

Над 200 000 стачкуваха в събота в Прага в навечерието на 30-ата годишнина от Нежната гражданска война, свалила от власт комунистите в някогашна Чехословакия. Те желаят оставката на премиера Андрей Бабиш, който е упрекван в корупция и против който се води следствие на Европейската комисия по съмнение в спор на ползи поради холдинга му Agrofert

[Reuters]

OUT_OF_OFFICE

" Арт+Феминизъм "
20.11

" Арт+Феминизъм " е обичайно международно събитие, по време на което редактори имат опция да прибавят наличие към " Уикипедия " за дами, които творят в разнообразни области на изкуството. Инициативата се появява през 2014 година, а тази година България за първи път ще се причисли към нея. Така редактори от страната и чужбина ще могат да прибавят или разширят биографиите на дами, посветили живота си на изкуството.
В " Гьоте институт ", от 17 ч.

Est Arrivé!
21.11


Както всяка година, в третия четвъртък на месец ноември посрещаме младото божоле. Или както споделят в родната му Бургундия: Le Beaujolais Nouveau Est Arrivé! Оглеждайте се за него в заведенията и не му мислете много-много.

DiVino.Taste
21-23.11


Най-голямото и сполучливо ревю за българско вино DiVino.Taste още веднъж отваря порти - още в петък и ще продължи през целия уикенд с дегустации, майсторски класове и лекции. Тази година ревюто ще събере 84 от най-хубавите български производители с от 500 от най-хубавите български виновност. Майсторските класове ще водят най-хубавите български винени специалисти и задграничните посетители на извънредно равнище. В добавка са щандове с разнообразни деликатеси и занаятчийски артикули, печива, зехтини, вода, кафе, винени аксесоари и други, както и магазинът на Casavino и Fine Wine Corner – с отлежали и скъпи български виновност. Още за събитието и билети тук.
В " Интер експо център ", зали 5 и 6
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР