Летище София предлага нов спад в таксите за обслужване на

...
Летище София предлага нов спад в таксите за обслужване на
Коментари Харесай

Летище "София" предлага ново понижение на таксите от 2018 г.

Летище " София " предлага нов спад в таксите за обслужване на пасажер от идната година. В момента тя е 5.50 евро. Отправеното до Главната въздухоплавателна администрация (ГВА) предложение е да спадне на 5.46 евро, а таксата, която заплащат самолетните компании за кацане на аероплан да се понижи със 7% от 1 януари. Предложението предстои на утвърждение от ГВА.

От началото на 2017 година летището уеднакви таксите за пасажер за двамата терминала и ги откри на 5.50 евро. Това докара до неодобрение от страна на нискобюджетният транспортьор " Уиз ер ". Причината е, че компанията не съумя да реалокира всичките си полети от новия Терминал 2 и по тази причина избра да продължи да лети от остарелия терминал. В същото време обаче качеството на услугите и изискванията на двата терминала са изцяло разнообразни. До края на 2016 година на новия тепрминал се плащаше такса от над 10 евро на пасажер. " Уиз ер " сезира Комисията за защита на конкуренцията и заплаши с недоволство в Брюксел.

Междувременно през днешния ден държавното управление утвърди промени в наредбата за образуване на летищните такси. С тях се променя изцяло методиката на образуване на цените. Подробности не се показват, само че от летище " София " прецизираха, че това е поради уеднаквяване с разпоредбите, по които това се прави в другите страни от Европейски Съюз.

От държавната пресслужба единствено прецизират, че се изравняват таксите за вътрешни и външни полети.

" Направените промени са европейска процедура, която цели даване на равнопоставеност на всички летищни ползватели за еднообразно ценово отнасяне на пасажерите ", се прецизира в известието.

С други промени се уточняват текстовете по методиката за установяване на таксите сред летищния оператор и самолетните компании. В сходство с българското законодателство се регламентират текстовете, отнасящи се до правото на подаване на тъжби против летищния оператор, в случите на противоречие от страна на самолетните компании. Не се прецизира какво на процедура значи това.

Изменя се начисляването на такса паркинг за рационалното систематизиране при използването на летищните площи, предопределени за паркиране на въздухоплавателните средства.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР