Летище Пловдив увеличава пътникопотока, като активно работи за разкриване на

...
Летище Пловдив увеличава пътникопотока, като активно работи за разкриване на
Коментари Харесай

Летище Пловдив чака 1,4 милиона лева

Летище " Пловдив " усилва пътникопотока, като интензивно работи за откриване на нови постоянни линии и директни чартърни полети. През последните месеци са усъвършенствани икономическите индикатори като са увеличени приходите от активността. Това стана ясно по време на срещата на регионалния шеф на област Пловдив с ръководителя на Съвета на шефовете и изпълнителния шеф на сдружението и Красимир Пешев. В срещата участваха също заместител регионалният шеф Иванка Петкова, основният секретар на Областна администрация Георги Янев и юрисконсултът на пловдивското летище Михаил Благомиров.

Летището седмично обслужва 5 600 пасажери от 14 постоянни полета по 4 посоки - Лондон (Лутън), Лондон (Станстед), Дъблин и Меминген. Предстои да бъдат открити още постоянни линии от Пловдив за Бурса и Истанбул. До края на годината се чака да приключат договарянията за възобновяване линиите до Милано, Брюксел, Барселона и Франкфурт за летния сезон следващата година. В проектите за развиване на летището е да започват и чартърни полети от Пловдив до Анталия, Бодрум, Кападокия и Египет.

Всички тези линии ще подобрят доста транспортните връзките на Южния централен регион с Европа и Азия, ще допринесат за развиването на икономическите и комерсиалните контакти, както и ще окажат позитивно влияние на туристическия бранш.

За облекчение на пътуващите към този момент има директна транспортна връзка сред летището и Пловдив. От юни месец аеропортът контракти с частен транспортьор и пусна шатъл бусове. Те потеглят от спирката на бул. " Христо Ботев " против автогара " Юг " два часа и половина преди всеки полет. След това изчакват пасажерите от идващия полет и ги транспортират до Пловдив.

С цел по-добро обслужване на пасажерите следва Община Пловдив да открие постоянна автобусна линия от Пловдив до летището. Съвсем скоро  ще бъде оповестена социална поръчка за избор на транспортьор.

По самодейност и с финансовата поддръжка на Фонда за развиване на летището през септември ще стартира и внедряването на интегрирана осведомителна платформа. Тя ще сплоти ресурсите и капацитета на целия район, с цел да може на туристите и гостите да бъдат предлагани  на атрактивни цени в пакет разнообразни дестинации. Освен оптимизация и ръководство на услугите, платформата ще предлага и решения за бизнеса, онлайн продажби и консолидиране с други портали.

По време на диалозите управлението на летището изиска от регионалния шеф подпомагане за среща с министъра на превоза или негов заместител, защото не са им неизплатени от Главна дирекция " Гражданска въздухоплавателна администрация " 1,4 млн. лева за към този момент осъществени действия. " Средствата са ни нужни, с цел да можем да изпълняваме капиталовата си стратегия, обвързвана с плануваното нарастване на пътникопотока “, изясни Красимир Пешев.

Областният шеф пое ангажимент да спомага за среща в министерството, с цел да се откри решение на казуса, който очевидно затруднява активността на пловдивското летище.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР