Летище Пловдив се раздели с недвижим имот в община Аксаково,

...
Летище Пловдив се раздели с недвижим имот в община Аксаково,
Коментари Харесай

Летище Пловдив загуби имота си в Аксаково

Летище Пловдив се раздели с неподвижен парцел в община Аксаково, област Варна. Това наложи по едно и също време понижаване и увеличение капитала на сдружението. В активите му са влизали три етажа от 10-етажна административна постройка, стопанисвана от община Аксаково, които години наред са били под ключ. С решение на Съвета на шефовете от 20 април 2018 година е препоръчано на някогашния министър на превоза Ивайло Московски капиталът на " Летище Пловдив " да се понижи с близо 340 хиляди лева, само че и да се компенсира с толкоз.

В решението написа, че " Предвид ползи за придобиване на парцела от Държавно дружество " Транспортно строителство и възобновяване " и неналичието на връзка с главната активност на сдружението и икономическата нецелесъобразност от поддържане и стопанисване на личния неподвижен парцел в община Аксаково е допустимо понижение на капитала на " Летище Пловдив " ЕАД с 339 347,17 лева със цената на правото на благосъстоятелност върху същия парцел, като задачата на намаляването на капитала е даването на визирания парцел за ръководство от Министерство на превоза. С оглед отбрана интереса на комерсиалното сдружение съгласно направения юридически разбор е допустимо по едно и също време с намаляването на капитала същият да бъде повишен с 339 347,17 лева за сметка на аварийни средства по салдото към 31 март 2018 година ".

С протокол N ПД -243 от 21.08.2018 година министър Московски понижава капитала на летището с 60 250 лева Едновременно с това капиталът е повишен от 1 044 160 лева на 1 104 410 лева посредством издаване на 12 050 броя нови поименни налични акции с номинална стойност 5 лв. всяка, които ще се поемат от едноличния притежател на капитала. Като резултат капиталът на Летище Пловдив се резервира в размер на 1 104 410 лева

Трансферът с капитала поради въпросния парцел в община Аксаково обаче има предистория, обвързвана със правосъдна сага. През 2015 година тамошният локален парламент е осъдил Летище Пловдив да заплати сумата от 137 561,16 лева, представляваща направени разноски за ръководство, поддръжка и ремонт на общите елементи на десететажна административна постройка. Следват серия от тъжби и нови каузи, които завършват на 22 юни 2018 година в интерес на Летище Пловдив, като желаната от него сума е неведнъж понижена.

Със свое решение от същата дата Апелативният съд във Варна напълно анулира решение № 257/26.02.2016 година на Варненския областен съд, само че осъжда Летище Пловдив да заплати над 7 хиляди лева за настояща поддръжка на общите елементи на постройката, както и сумата от 1016,37 лева, представляваща сторените от ищеца по делата разходи.

Със същото решение са отхвърлени предявените от община Аксаково против „ Летище Пловдив “ ЕАД искове за възнаграждение на приспадащата се част от разноските. Община Аксаково е наказана да заплати на аеропорта край Крумово сумата от 23 969,73 лева, представляваща сторените от него разходи по делата.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР