Летище „Хийтроу” в Лондон, часът е 10:45. Маурицио Сари праща

...
Летище „Хийтроу” в Лондон, часът е 10:45. Маурицио Сари праща
Коментари Харесай

Интервюто със Сари: Не съм дошъл в Англия да съм втори

Летище „ Хийтроу” в Лондон, часът е 10:45. Маурицио Сари праща sms: „ Точно на пладне. Хвани такси – в случай че няма трафик, са 40 минути.” И в действителност: тъкмо 40 минути. Базата Кобам е пуста. Това е вторият път, в който попадам на Сари, този път обаче е напълно публично. Бях го виждал по времето му в Наполи във Варкатуро – идеалист, който разчленява по 50 видеа. Този фетиш към разбора си остава недокоснат, все едно Сари е 35-годишен потеглящ в занаята. Той в действителност си е на 35 вътрешно, макар че е съвсем на 60. Това изобщо не е елементарно изявление, въпреки че познанството ни може би оказва помощ. Извикваме мемоари за чувствата и страстите в Наполи, но интимното си е интимно – тайните се пазят.

- В Лондон не стопират да приказват за Сарибола…

- Това ми харесва. Чел съм такива неща, макар че рядко влизам в обществените мрежи. Публикуват видеа с нашите многоходови комбинации и пишат, че това е Сарибол, само че те не схващат защо става въпрос. Феновете на Челси измислиха тази дума, тя бе възприета от хората и бързо се популяризира. Забавно… Но аз нямам нищо срещу, защото първоначално беше мъчно, а в този момент, след три месеца интензивен труд, моят футбол към този момент им е на сърцето.

- В какво се състоеше сложното?

- Аз пристигнах в средата на юли, а футболистите, които играха на международното състезание – през август. И незабавно заминахме на турне в Австралия. Мислех, че ще имам повече време за подготовка.

- Четири-пет месеца ли?

- Малко по-малко. Помогнаха ми испанците, с които приказваме на един футболен език. Днес всички са щастливи. В Наполи ни лиши няколко седмици, само че Серия А е друго нещо. Когато дойдох в Англия, си споделих: „ Маурицио, ти си мечтал за това през целия си живот. Опитай се да бъдеш себе си.” И всичко сработи през цялото време. Резултатите пристигнаха, играта пристигна.



- Имаше ли проблеми по време на договарянията?

- Зная, че всички не престават да приказват за мен (бел.ред. – намек за президента на Наполи Де Лаурентиис), само че дайте да оставим настрани тази тематика. Аз ще обичам Наполи и неговите последователи вечно. Зная какво мислят и те за мен. Това е взаимна обич и тя е безконечна.

- Наполи към този момент се отхвърли от система 1-4-3-3…

- Бях във екстаз от мача с Ливърпул. Великолепно! Като последовател на Наполи ми се ще да мисля, че и аз съм оказал помощ – Челси поизцеди Ливърпул в турнирния мач преди този момент. Но Наполи беше прелестен.

- Кой ще завоюва Серия А?

- Ювентус няма конкуренция. Когато преди споделях това, смятаха, че го върша, с цел да си измия ръцете, само че нещата стоят по този начин от дълго време и нищо не се е трансформирало. А този сезон те могат да завоюват и Шампионската лига. Бих споделил, че там има два основни кандидати.

- Юве и Реал Мадрид?

- Не, Юве и Манчестър Сити. Мисля, че тимът на Джосеп Гуардиола към този момент е задоволително зрял, с цел да стигне до последното ходило на равнище „ европейски футбол”. Това са моите два любимци. Да забележим обаче в какво положение ще бъдат през пролетта испанските тимове. Сега те изживяват проблеми, но през март всичко може да се е трансформирало. В Шампионската лига вятърът доста бързо може да задуха в напълно друга посока.



- Разкажете за работния си ден…

- Продължава всекидневно от 9 до 19 часа. И още два часа видеоанализ. Това е вяра за мен. Живея на 10 минути от базата. Затварям се тук като аскет и не разтварям, в случай че ми почукат на вратата. Създадох си собствен свят и съм признателен на тези, които ме обичат и ми оказват помощ. Аз произлизам от долните равнища във футбола, където постоянно се съмняват в твоите способи и постоянно си на крачка от уволнението. Махат те и отново започваш от нулата. Не беше елементарно.

- А следите ли още тези долни равнища във футбола?

- Много са ми забавни, само че в този момент там царува безпорядък и нищо не е ясно: клубове, които не могат да се запишат; клубове, които изчезват... В Серия Б има 19 участници – не зная детайлности, само че това е доста необичайно.

- Какво мислите за Лоренцо Инсинье?

- Най-добрият италиански футболист. Причината е елементарна – той е убеден в себе си, изключително в този момент, и има вяра от ден на ден и повече. Справи се с проблемите и съмненията, разбра, че е задължен да бъде водач на тима на родния си град. Това беше единствено въпрос на време да се случи. Много ли е зависело от позицията му на терена? Не мисля. Да, той бележи повече голове, защото играе по-близо до вратата и има нужната класа и качество на ударите, само че е кадърен на всичко. При мен Инсинье игра като трекуартиста, а след това го сложих на левия фланг. Аз може и да съм учителят, да те изучавам на механически и тактически детайли, само че след това и ученикът е задължен да предложи нещо свое отсреща. На терена решенията се взимат от играча, неговият разум му подсказва: „ Давай, покажи на всички!”. Ето това е Лоренцо Инсинье. Пое тежестта на отговорността, освен в Наполи, и към този момент ще продължи да се движи единствено напред.



- Като Еден Азар?

- Азар е необикновен. Възможно е даже той самичък да не схваща какъв брой може да израсте. Вече съм казвал, че Еден е задължен да бъде измежду тримата или четиримата най-хубави футболисти в света.

- Какво му липсва за това?

- Той играе за свое наслаждение и от време на време не осъзнава, че футболът не е единствено за развлечение, а може и да получиш нещо от него. Ако добре садя в този момент, рано или късно добре и ще ожъна. Той се лимитира самичък. Трябва да вдигне очи и да осъзнае, че пред него са отворени всички порти.

- Договорът му изтича през 2020 година…

- Е, до момента в който е тук… Стана ми доста прелестно, когато Азар се изрече по този начин ласкаво за мен. Не го чаках.



- Давид Луиз също Ви похвали…

- Чудесно момче, постоянно отворен и подготвен да помогне. Истински експерт.

- Имате ли задоволително бранители в състава?

- Вие знаете, че аз не се занимавам с прехвърляния.

- Но поискахте да Ви купят Даниеле Ругани…

- Не.

- Това не е ли проблем?

- Възможно е и да е, само че аз съм подобен човек: упражнявам тези, които са в тима, и почитам тези, които се занимават с прехвърлянията. Отношението ми към пазара е добре известно. Журналистите в Италия отделят куп страници и ефирно време за клюки, договаряния, числа, а по-добре да пишеха за проблемите в нашия футбол, които не се вземат решение и, опасявам се, в никакъв случай няма да се решат. На вас обаче ви харесва да пишете за прехвърляния, а аз обичам да упражнявам.

- Взехте със себе си Жоржиньо…

- Появи си опция и го поканих да пристигна. Жоржиньо знае какво желая от тима, с него се разбираме с половин дума. Когато пристигнах в Наполи, той не се усещаше на място, а в този момент коства куп пари и играе в националния тим. Жоржиньо оказва помощ на другите, той ги управлява.

- Като отворихте дума за пари, Де Лаурентиис сподели, че сте си тръгнали поради тях…

- Ако продължите да настоявате на това, няма да Ви поканя на вечеря. Не искам да давам отговор, не ме вълнуват тези изявления. Мисля единствено за идващия мач на Челси, за нашите цели. Наполи е в моето сърце, само че въпреки всичко е в предишното.

- Има ли Сари почитатели?

- Привърженик съм на Марко Джампаоло. Мислите ли, че той няма да реализира нищо? За мен научиха, когато станах съвсем на 60, тъй че Джампаоло още има всичко пред себе си. Сари от 40-годишните ли? Роберто Де Дзерби – той е по-смел от 40-годишната версия на Сари. Не се бои, не чака, не се съмнява, а просто работи. Разбира цената на грешките – било те негови или на играчите. Де Дзерби е подготвен да рискува.



- Вие очевидно остарявате. При гола на Даниел Стъридж най-после за 1:1 с Ливърпул реагирахте с прегръдка с Юрген Клоп. Преди бихте умъртвили всекиго, който Ви се покаже пред очите.

- Стъридж отигра превъзходно, какво можехме да сторим?! Аз не страдам за резултата, тъй като се получи представление. Десет минути преди гола Клоп ме погледна и аз не разбирах какво става. Попитах го за какво се усмихва, а той отвърна с въпрос: „ Не се ли забавляваш?”. Отговорих: „ Да, много”, а той сподели: „ И аз.” Допълни, че е във екстаз от играта, макар че тимът му губи. Така че най-после след равенството се прегърнахме като остарели другари.

- Бихте ли се съгласили, в случай че шампионата в Премиър Лийг приключи в този момент и класирането си остане, както е сега, с Челси на 2-рото място?

- Още е средата на октомври! Аз съм пристигнал тук, с цел да надвивам, не да съм втори. Няма да е елементарно, само че даже класиране в зона Шампионска лига най-после би било отличен резултат. Трябва да помните по какъв начин започнаха Клоп в Ливърпул и Гуардиола в Сити. Няма по какъв начин да си приключен артикул на мига – трябват години работа и опити.

- Липсва ли Ви Гонсало Игуаин?

- Много.

- Бихте ли желали той да играе в Челси?

- Иска ли запитване?! Всеки би желал подобен състезател – той вкарва голове непрестанно. Подаваш на Игуаин и ето ти гол. Това е адска машина, с която постоянно удряш джакпота.



- А в Челси има ли такава?

- Аз съм доста удовлетворен от Оливие Жиру – той поставя необикновен труд за тима. Алваро Мората има огромен гений и скоро ще го показва при нас.

- А Игуаин?

- Не ме карайте да ви изобретявам заглавия за вестника. Игуаин си потегли прекомерно рано от Наполи. Ако беше останал… можехме да станем първенци. Имахме необикновено взаимно съгласие и по тази причина ми е мъчително, че си потегли.

- Мислили ли сте да поставите Азар в центъра на офанзивата?

- Хиляди пъти. Понечвах, само че след това размислях. Още не сме подготвени за това. Трябва да покажем религия в Жиру и Мората.

- Кой е на подиума до най-хубавия италианец Инсинье?

- Федерико Бернардески, който доста стремително напредва, и Федерико Киеза, който би трябвало още да поработи над себе си, само че е огромен гений и има положително бъдеще.



- Бихте ли се върнали на работа в Италия?

- Хей, аз едва-що пристигнах в Англия, което ми беше фантазия. Излизам на терена на „ Стамфорд Бридж”, а от трибуните ехти: „ Маурициоооооо!”. Обичайно по този начин посрещат тези, които са спечелили нещо, а аз не съм спечелил нищо. Не можех да допускам, че ме одобряват по този начин.

Алфредо Педула, „ Кориере дело Спорт”
Премиър лийг 8 кръг, неделя 7 октомври  Саутхамптън 0:3краен резулат  Челси

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР