Летен вирус удря в очите и води до конюнктивит. Офталмолози

...
Летен вирус удря в очите и води до конюнктивит. Офталмолози
Коментари Харесай

Нова напаст! Летен вирус ни удря в очите, зараза от конюнктивит и венерически болести плъзнаха край морето

Летен вирус удря в очите и води до конюнктивит. Офталмолози регистрират взрив на инфекцията през последните седмици, а на няколко места в столицата отсрочват прегледи, защото апаратите за скрининг са инфектирани, сигнализират жители.

Вирусният конюнктивит е характерен за лятото и се придвижва извънредно елементарно по въздушно-капков път, осведоми Пик. Затова е значимо апаратите за очни прегледи да се почистват деликатно, тъй като в противоположен случай един инфектиран пациент може да разболее още десетки след себе си, предизвестяват експерти.

Основният извършител на вирусен конюнктивит са аденовируси и ентеровируси. През юни у нас са регистрирани над 1100 случая на гастроентерити и ентероколити, като най-вече са били болните в София. Само през миналата седмица пък са регистрирани нови 440 болни, сочат данни на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Това заболяване може да се развие независимо или да е в резултат на зараза на горните дихателни пътища. Често болестите през лятото водят до конюнктивит, изясняват очни лекари. Те прибавят, че са зачестили случаите и на алергични конюнктивити, изключително измежду децата.

Докато в София има взрив на конюнктивити, по морето плъзнаха венерически заболявания. През миналия месец са регистрирани четирима души с трипер и 53-ма - със сифилис. Пикът на половите болести обаче занапред следва, споделят специалисти.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР