Летен театърМорската градина0 коментара за Летен театърСъбития в обекта:Вълкът и

...
Летен театърМорската градина0 коментара за Летен театърСъбития в обекта:Вълкът и
Коментари Харесай

Едно от най-зрелищните балетни произведения – Баядерка“ ще се играе в Летния театър

Летен театърМорската градина

0 коментара за Летен спектакъл Събития в обекта:Вълкът и седемте козлета20:30/10.08.2018Виж всички 4 събития в Летен театърЕдно от най-зрелищните балетни творби – " Баядерка “ по музика на Лудвиг Минкус, ще бъде сложено на 14 август от 20:30 ч. на сцената на Летния спектакъл. Творбата, към която хореографите протягат ръка извънредно рядко поради високото равнище на осъществяване и големият брой участващи балетисти, е режисура на Държавна опера - Бургас и дългогодишната прима на Софийска опера и балет Веса Тонова, която сега е част от екипа на бургаската опера.

Тонова ще влезе в ролята на баядерката Никия, а като нейната съперница, принцеса Гамзати, ще забележим Марта Петкова. Воинът Солор, за чиято обич се борят Никия и Гамзати, ще бъде изпълнен от Никола Хаджитанев. Премиерата на постановката се състоя при голям триумф тази пролет в залата на операта, като в премиерния състав с изключение на Веса Тонова влязоха Галина Калчева – примабалерина на бургаската опера, и Дойчин Дочев, прочут освен у нас, само че и на доста интернационалните подиуми. Броени дни по-късно част от трета картина на балета беше показана на церемонията по връчване на годишните награди " Златна муза “ на Сдружение " Асоциация на хореографите “ в Зала №1 на НДК.

Тази режисура беше хореографският дебют на Веса Тонова. Примата продължава да участва интензивно на сцената, като самоуверено протяга ръка и към режисурата на класическите балетни шедьоври. Преди " Баядерка “ тя има сложени хореографии на по-малки театрални произведения. За постановката в границите на Бургаски музикални празници " Емил Чакъров “ тази година тя сортира двама извънредно изявени балетисти за останалите две основни функции в балета. Марта Петкова, която е примабалерина на Софийска опера и балет, е била към този момент сътрудник на Веса Тонова в творбата по музика на Минкус. В постановката на софийската опера обаче Марта е била на сцената като Никия, а Тонова – като Гамзати. Зеленооката червенокоса красавица е ученик на Държавното хореографско учебно заведение в класа на Румяна Атанасова. Лауреат на доста състезания – финалист на интернационалните балетни състезания в Талин и Люксембург, получава огромната премия на Национален конкурс Анастас Петров, специфична премия на община Добрич, премия за млада вяра в Международния конкурс във Варна, огромната премия на Международния фестивал във Фивизиано – Италия, премия от Министерството на културата за млад гений, " Кристална лира “ за достижения в балетното изкуство. Марта Петкова получава първата си балетна пачка едвам на двегодишна възраст от своя татко – Петко Петков от известната българска група " Трамвай №5 “. С премиер-солиста на Софийска опера и балет Никола Хаджитанев са чест тандем на сцената. Никола е един от най-изявените български балетисти. Още като възпитаник печели първа премия на Националния конкурс за млади реализатори " Анастас Петров “. Носител на Специална премия на интернационалния балетен конкурс " Барокова Сицилия “ – Италия, Голямата премия на XIV Национален балетен конкурс " Анастас Петров “, " Кристална лира “. Син е на художника, стенописец и илюстратор Христо Хаджитанев.

  " Баядерка “ е основана през 1877 година и жъне голям триумф още на премиерата си. Оригиналното произведение е в четири дейности и седем подиуми, само че заради големия запас, който изисква, съвсем постоянно се слага в скъсен вид по версията на Кировския балет от 1941 година Творбата е основана на баладата на Гьоте " Богът и баядерката “, която пък е заимствана от древноиндийска творба. Самата Сцена на сенките пък е въодушевена от илюстрациите на Доре към " Рай “ на Данте Алигиери. Произведението е известно най-много със сцената от Царството на сенките, приета в балетното изкуство за шедьовър в кордебалета. Едва след нейното основаване се появяват сходни по визия и значение подиуми в другите мостри на балетното изкуство.

Сценографията на бургаската режисура е на известния художник и сценограф Иван Токаджиев. Художник на костюмите е Цветанка Стойнова, чиито театрални тоалети са измежду най-зрелищните в оперното и балетното изкуство в България.

  " Баядерка “ разкрива трагичната любовна история на индийската танцьорка в храм Никия и воина Солор. Любовта им разгневява великия брамин, влюбен скрито в танцьорката, и принцеса Гамзати, влюбена в Солор. Раджата, татко на Гамзати, е заречен на щерка си Солор за брачен партньор. Отмъстителната принцеса скрива змия в кошница цветя, предопределена за Никия. По време на танца на баядерката на тържество в храма тя е смъртно ухапана от змията. Браминът предлага противоотрова на Никия в подмяна на любовта й, само че тя отхвърля. Умирайки, тя припомня на Солор за неговата клетва за безконечна честност. Солор е сломен от гибелта на обичаната си. Под въздействие на опиати той се придвижва в Царството на сенките, където среща духа на Никия. Завърнал се в действителността, той не може да се отърси от загатна за срещата. На сватбеното празненство на Гамзати и Солор, преди размяната на клетвите за честност, храмът е сринат от земетресение. Всички умират, а духовете на Никия и Солор най-сетне се събират в отвъдното.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР