Летен сезон ще има, гарантира управляващата коалиция в лицето на

...
Летен сезон ще има, гарантира управляващата коалиция в лицето на
Коментари Харесай

Летният туризъм - с ваучери. Чадърите и шезлонгите по морето ще са безплатни

Летен сезон ще има, подсигурява ръководещата коалиция в лицето на вицепремиерите Томислав Дончев и Красимир Каракачанов и водачът на НФСБ Валери Симеонов. Тримата дадоха взаимен брифинг в Министерски съвет след дълго, по думите им, съвещание на Коалиционния съвет. На него е постигнат консенсус по ограниченията, взети до момента от държавното управление по отношение на пандемията от ковид. Договорено е също по този начин да има ваучери за прилагане на туристически услуги, с цел да се подкрепи бранша. А плажните такъми за сезон 2020 (чадъри, масички, шезлонги) ще бъдат безвъзмездни като това ще бъде обезщетено от страната през съответните контракти за концесия или наем.

Ваучерите за туристически услуги ще се дават единствено на хора, които са плащали обществени осигуровки и нямат никакви отговорности към държавния бюджет. Не е ясно обаче от по кое време ще стартират да бъдат раздавани тези ваучери, кой ще ги раздава и в какъв размер ще бъдат те.

„ Всички ние горещо желаем, дай Боже, от 1 юли да се отвори туристическия сезон в нашите черноморски и планински курорти. Ако нещата се развиват по-неблагоприятно, това може да стане през август, само че ние ще бъдем подготвени да предоставим тези ваучери при започване на летния ни сезон “, съобщи Валери Симеонов.

От ваучерите ще могат да се възползват хотели, заведения за хранене, туроператори и туристически сътрудници. Ще се дават и ваучери на възпитаници поради провеждането на зелени учебни заведения.

„ Второто, за което се споразумяхме, е да създадем жест към нискобюджетния туризъм - къщите за посетители, дребните фамилни хотели, дребни мотели, жилища чартърен. Тези ограничения ще бъдат ориентирани към обекти отвън огромните обитаеми места “, изясни Симеонов.

Управляващите са се разбрали плажните такъми за сезон 2020 (чадъри, масички, шезлонги), да бъдат безвъзмездни. Това ще се компенсира от страната за сметка на концесионната такса.

Спешно редактирано е било и едно от санитарните условия към ресторантьорите. По тяхно гледище дистанцията сред масите в откритите заведения се трансформира от 2,5 на 1,5 м. А обслужващият личен състав ще работи със шлемове и ръкавици. Ще се удължи и правото на строителство в националните курортите до 15 юни, вместо както е в този момент до 15 май.

Коалиционни сътрудници са единомислещи, че в случай че санирането се възобнови, то би трябвало да бъде с най-малко 30% присъединяване на етажната благосъстоятелност.

„ Ще следим възобновяването на футболните шампионати и по този метод ще обновим и нашите. Ще се предизвикват самостоятелните спортове като тенис, плуване и така нататък “, сподели още Валери Симеонов.

Освен това,  ускорено ще се доизгражда магистрала „ Хемус “, както и градежа на тунел Шипка, ще се продължи и работата по нуждаещи се от незабавен ремонт мостове и виадукти.

„ Имаме поръчка за поправки на над 200 язовира, ще се насочват средства и са планувани към 500 млн. лева и в в този момент настоящия бюджет, тъй че за язовирите като евентуална опасност за в бъдеще време, ще продължи ремонтът по техните стени. Ще бъде засилена и работата в посока създаване на ВиК обекти на стойност 1,3 милиарда “, сподели още Валери Симеонов.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР