Летата в Северното полукълбо ще бъдат с опасно по-дълги горещи

...
Летата в Северното полукълбо ще бъдат с опасно по-дълги горещи
Коментари Харесай

Ефект от климатичните промени - горещите вълни ще стават все по-дълги

Летата в Северното полукълбо ще бъдат с рисково по-дълги горещи талази, суши и дъждове, даже в случай че човечеството успее да ограничи световното стопляне до два градуса по Целзий, предизвестяват учени. С един градус стопляне от прединдустриалните времена до момента, рисковото време от този тип към този момент е станало по-интензивно, като единствено една топлинна вълна през 2003 година докара до 70 000 смъртни случая единствено в Европа.

Ново изследване, оповестено в списанието Nature Climate Change, е първото, което количествено дефинира какъв брой по-дълго могат да продължат сходни събития, в случай че температурите се покачат с още един градус. „ Можем да забележим забележителна смяна в летните метеорологични условия “, споделя водещият създател Петер Пфлайдерер, откривател от университета Хумболт в Берлин.

" Екстремното време би станало по-устойчиво - горещи и сухи интервали, както и поредни дни от мощен дъжд, всички те ще не престават по-дълго. " Дори и дребното нарастване на продължителността на рисковите метеорологични събития може да има пагубно влияние върху човешкото здраве, производството на храни, биологичното многообразие и даже икономическия напредък. По време на топлинната вълна през 2018 година в Европа, да вземем за пример, няколко горещи и сухи интервали – всеки траещ седмица - доведоха до загуби от 15 % от добива на пшеница в Германия.

В Съединените щати последните 12 месеца бяха най-влажните, като огромни елементи от територията им бяха обездвижени от непрекъснати превалявания и наводнения. Проучването преглежда измененията в климатичната система на северното полукълбо, които може да са причина за по-екстремно време. „ Климатичните модели демонстрират систематично намаляване на огромната лятна атмосферна циркулация - в това число струйните течения и пътищата на бурята - до момента в който планетата се затопля “, споделя съавторът Дим Коуму, откривател от Свободния университет в Амстердам. Двуседмични горещи талази " Увеличаването на устойчивостта на времето може да бъде обвързвано с намаляване на тази циркулация. "

Тъй като тя се забавя, горещите и сухи условия могат да се натрупат над континентите. В същото време водоносните урагани и тайфуни могат да се задържат по-дълго на едно място. Според новите открития, вероятността от горещи интервали, траяли повече от две седмици в света при нарастване на температурата с 2 градуса по Целзий, ще нарасне с четири % спрямо през днешния ден, с още по-големи нараствания в Източна Северна Америка, Централна Европа и Северна Азия. Продължителните засушавания за интервали, по-дълги от 14 дни ще станат с 10% по-вероятни в централна Северна Америка. А пристъпите на нескончаем мощен дъжд ще скочат с повече от една четвърт в цялата северна умерена зона, съобщи БГНЕС.

Всички тези въздействия биха пристигнали на фона на по-интензивни засушавания, дъждове и горещи талази, като рекордно високите температури, които изгаряха огромна част от северното полукълбо през юни и юли тази година.

 

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР