Лесно ли се ядосвате? А често ли емоциите ви бързо

...
Лесно ли се ядосвате? А често ли емоциите ви бързо
Коментари Харесай

Десет правила да не се поддаваме на гнева

Лесно ли се ядосвате? А постоянно ли страстите ви бързо прерастват в припадък на яд? Сигурно си знаете, че не сте единствени. Но това не значи, че би трябвало да продължавате да търпите това състояние.

Дори да се абстрахираме от изгодите за общото въодушевление и благополучие, преодоляването на гнева е извънредно значимо за здравето. Непрекъснатите кахъри и стрес са свързани с редица проблеми като преяждане, бодърствуване, меланхолия, а пристъпите на яд вредят и на сърцето.

Скандалите са наше всекидневие, а прагът за тяхното експлоадиране става все по-нисък - постоянно ще се откри кой да ви наругае на светофара, в самолета, на опашката. Ядове има и с децата, и с сътрудниците, и в фамилията. Приели сме, че външният свят постоянно има с какво да ни раздразни, или може би сме приели, че простите отговори са антитеза на един подобен присъщ проблем.

И въпреки всичко елементарни отговори има. Гневът е като огън, който опустошава нашия самоконтрол, споделят учителите по медитация. Но не е невероятно да се научим да го потушаваме, като му отнемем кислорода, който го храни. " Всички ние сме подчинени на рефлекса " битка или бягство ", това е адаптивна система. Но при някои тя е по-чувствителна в сравнение с при други ", споделя доктор Марк Крофърд, клиничен психолог. Добрата вест е, че тази система може да бъде препрограмирана посредством техниките на дишането и медитацията. С 10 стъпки човек може да огледа в профил раздразнението и гнева и да се абстрахира от тях. Тези стъпки оказват помощ да се понижат неприятните прояви и най-малкото да се понижи тяхната дълготрайност.

Важно е да се означи, че това са прогресивни стъпки - рядко ще се наложи да извършите всичките 10, с цел да си възвърнете спокойствието. Първата стъпка постоянно е изцяло задоволителна за дребните кахъри - тапи, пререждане, деца, които не слушат. Други обстановки обаче може да наложат да прибегнете до повече ограничения. Най-тежките случаи - незаслужено отказана промоция, фамилен скандал, може да изискат комбинирано приложение на всички стъпки. Редът не би трябвало да е обезателно посоченият тук, всичко зависи от персоналното чувство.

 

1. Дишайте надълбоко 10 пъти

В мига, в който усетите, че гневът ви превзема, просто дишайте. Вдишайте надълбоко, по-късно постепенно издишайте. Повторете 10 пъти. Бавното, надълбоко, отмерено дишане прави чудеса с индивида. Десет такива вдишвания постоянно са изцяло задоволителни, с цел да се изпари първичното неспокойствие. Но даже да не се получи по този начин, дълбокото диафрагмено дишане доставя тялото с О2, което стабилизира кръвното налягане и започва процеса на усмиряване. Често, до момента в който вдишвам, извиквам въображаемо загатна за един сърфист, който един път следих в океана по залез слънце. Той постоянно ме измъква от гнева.

2. Обяснете си за какво ви е гняв

Дефинирайте какво ви се случва - " гняв ме е, тъй като... ". Когато си кажете какъв е казусът, премествате реакцията от страстта към логиката. А постоянно обяснението е изцяло задоволително, тъй като съумява да ви даде момент отмора от обстановката. Когато си го кажете сами, то може да ви се стори дребнаво, дори смешно.

3. Поставете се на мястото на другия

Да, просто предписание и звучи ненужно да го повтаряме тук. Но постоянно ни е гняв на някой различен, по тази причина пробвайте безусловно да погледнете обстановката от тяхната позиция и даже да си построите една напълно субективна доктрина за какво те са сторили това, което ви ядосва. Следващия път, когато някой ви засече на пътя, помислете - може би бърза за някъде и по тази причина ви пречи.

4. Съсредоточете се върху личното си държание

Абстрахирайте се за момент от дразнителя и се концентрирайте върху личното си държание. Представете си по какъв начин можете да се превърнете в образец за почтена реакция в сложна обстановка и това ще ви помогне да реагирате по заслужен метод. Какво би направила вашата най-дипломатична и невъзмутима версия? Ето, постъпете като нея. Ако би трябвало, помислете си за някой от тези герои от известната просвета, които в никакъв случай не бъркат и в никакъв случай не излизат от кожата си - да речем Оби-Уан Кеноби.

5. И това ще мине

Каквото и да ви вбесява, то е краткотрайно и изцяло търпимо. Няма постоянно да се чувствате по този начин. Въпросът, несъмнено, е какъв брой дълго ще продължи гневът ви. Но когато си дадем сметка, че той има край и е под наш надзор и че ветровете на смяната рано или късно ще задухат в наша изгода, към този момент е по-лесно да овладеем ситуацията.

6. А какъв брой значимо е всичко това?

Колко значимо е това, което ви ядосва? Как се съизмерва с значимите неща? Кое е по-важно - околните и здравето или това, което в този миг не ви дава мира? Насочете вниманието си към значимите неща и това освен ще ви помогне да се абстрахирате от обстановката, само че и ще ви върне към нещата, които ви вършат щастливи. Едно бързо прекачване на фотоси в телефона може да свърши тази работа.

7. Нещо смешно ми се случи

Каквото и да ви е разгневило, обърнете го на смешка, даже и неприятна. Хуморът, смехът бързо разсейват гнева и раздразнението. Просто психически не е допустимо двете да се изпитват по едно и също време. Да речем, моята щерка постоянно ме кара да очаквам с четка за зъби в банята, тъй като първо би трябвало да измие зъбите на плюшения си пингвин. Ако пък дразнителят не е толкоз обаятелен, то даже престореният смях има свойството да оказва помощ.

8. Потърсете решения

Ако сте към този момент на осма стъпка и никаква вяра не се вижда, то в този момент е моментът да си зададете въпроса какво можете да извършите, с цел да разрешите казуса. Още по-добре, в случай че намерите успешно решение. Така вие ще бъдете дейната страна, а не пасивната. Само че когато измислите решение, то спрете за момент и го огледайте деликатно (с други думи, изчакайте с изпращането на ядосания имейл, утрото е по-мъдро от вечерта).

9. Вярвайте във времето

Почти няма подозрение, че след време ще гледате с други очи на съответната обстановка, която ви е ядосала. Припомнете си предходни проблеми и обърнете внимание по какъв начин те постоянно са били катализатор на потребни промени. Има обстановки, които от дистанцията на времето дори извикват у нас носталгия, комизъм, признателност. Затова не забравяйте, че това, което през днешния ден ни наподобява неприятно, на следващия ден може да бъде забелязано в друга светлина.

10. Потърсете съвет

Ако нищо друго не оказва помощ, то може би би трябвало да потърсите помощ от човек, който не е замесен в обстановката. Разкажете какво сте създали до този миг и пробвайте да обясните за какво нищо не оказва помощ. Другите хора постоянно дават друга позиция към една обстановка. Ако ви познават задоволително добре, те ще ви дадат добър съвет. Разбира се, ръководството на гнева е въпрос и на професионална консултация и помощ.

И най-после един съвет от културата на ескимосите от книгата на Ребека Солнит Wanderlust, отдадена на историята на ходенето - тръгнете да вървите нанякъде и не спирайте, до момента в който не ви мине гневът.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР