Лесно е да се разбере защо хората искат обикновени пароли,

...
Лесно е да се разбере защо хората искат обикновени пароли,
Коментари Харесай

Най-лошите пароли за компютър, които никога да не ползвате!

Лесно е да се разбере за какво хората желаят елементарни пароли, които да запомнят елементарно. Понякога обаче прекаляваме в устрема си да се улесним оптимално и за едното си улеснение трансформираме персоналните си данни на компютъра в лесна плячка за хакерите.

Не става дума за очевидно обичаната на българския служител ключова дума аdmin, поради която персоналните данни на цялата страна изтекоха това лято в интернет, макар че и този случай е индикативен.

Повод за казаното до тук е излязлата при започване на тази година ранглиста на компания за киберсигурност DeviceLock за най-простите и лесни за разтрошаване пароли за 2019-та година.

Безспорен водач на върха е паролата 123456. Този елементарен код е бил отпред на класацията и през 2018 година, като отчайващо огромен брой хора са го употребили, с цел да защитят персоналните си компютри, пощи и системи.

Според компанията повече от 45 милиона души употребяват упоменатия код даже и сега.

Престижното второ място в класацията за неприятни пароли за компютър се държи от password, както и малко по-усложнените ѝ разновидности password1, password123 и т.н.

В самобитен пик се намира паролата qwerty през 2019 година, която от 9-то място през 2018 година се издига до номер три през миналите 12 месеца.

В класацията следват няколко вариации на числата от 1 до 10. Най-лесните пароли са 123456, 123456789, 12345678, 12345, 111111 и 1234567.

На почетното десето място е паролата на сантиментално настроените iloveyou, която също толкоз елементарно може да бъде хакната.

 Най-лошите пароли за компютър, които в никакъв случай да не ползвате!

Тази ранглиста се организира за трети път. Тя е основана на към 5 милиарда неповторими двойки потребителски имена и пароли, които са станали обществено притежание заради масирани течове на персонални данни или хакерски офанзиви.

Техническият шеф на компанията Ашот Хованисян споделя, че главната заплаха е, че благодарение на общи пароли се улеснява достъпът до други услуги, които употребяват същата информация за вход.

Така в случай че един път е разрушена паролата на пощата ви, това може да улесни хакерите до получат достъп за доста услуги, да вземем за пример до интернет банкирането ви.

Един от най-простите способи да извършите своя живот в цифровия свят сигурен е да инвестирате в управител на пароли, което значи, че би трябвало да запомните единствено една.

След това програмата ще генерира дълги комплицирани пароли за всеки от вашите онлайн сметки.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР