Лесно е човек да заклейми соята днес - голяма част

...
Лесно е човек да заклейми соята днес - голяма част
Коментари Харесай

Вредна или полезна е соята

Лесно е човек да жигосах соята през днешния ден - огромна част от продукцията й в международен мащаб е генномодифицирана. Въпреки това, от хиляди години тя е част от обичайна азиатска кулинарна традиция. Незаменима суровина е и за доста от продуктите, с които вегани и вегетарианци заместват месото.

Въпросът дали соята е потребна или нездравословна продължава да стои пред учени и диетолози. Ето няколко гледни точки, с които е добре да сме наясно.

Сама по себе си соята има високо наличие на протеини , каквото е и то във всички артикули, които се вършат от нея. Соевите зърна и тофуто съдържат деветте съществени аминокиселини , които човешкото тяло не може да създаде, а би трябвало да си набави посредством храната.
 Снимка 484780

Соевите артикули са страховит източник на витамин С и А, желязо, калций и фибри . Съдържат и изофлаваноиди, които са вид фитоестрогени и имат подобен резултат с хормона естроген.

Те се срещат в натурален тип в редица растения, само че в соята са с най-висока концентрацията. Някои проучвания настояват, че изофлаваноидите могат да бъдат потребни за по-възрастните дами (чиито тела създават по-малко естроген), намалявайки признаците на менопауза.

Въпреки това, битуващото мнение е, че тези субстанции оказват въздействие на хормоналния баланс в тялото. То може да докара до редица последици, измежду които и повишен риск от развиване на рак на гърдата . При мъжете обаче се счита, че редуцира риска от рак на простатата.
 Снимка 484781

Соята съдържа и гоитрогени - субстанции, които блокират усвояването на йод от организма . Обект на проучвания е и въздействието на соевите артикули върху функционалността на щитовидната жлеза.

Във връзка с хормоналния резултат от потреблението на соя, с проучвания е потвърдено, че тя може да увеличи фертилитета и шанса за забременяване както по натурален път, по този начин и посредством ин витро, предава Healthline.

Изследвания настояват, че соята има способността да понижава равнищата на неприятния холестерол, а резултатът е по-осезаем при хора, при които те са много високи. Фибрите в състава на соята също имат значима роля за този резултат.
 Снимка 484810

Смята се, че соята може да окаже отрицателен резултат върху храносмилателната система, стомашната микрофлора и бариерната функционалност на червата. Специфичните соеви аглутинини усилват чревната пропускливост и вършат попадането на разнообразни субстанции непосредствено в кръвообращението по-лесно.
 Куркумата, изгодите за здравето и за какво да я консумираме по-често
Колко тъкмо е потребна куркумата

Един корен - доста плюсове

На фона на цялата тази информация е мъчно да се направи безапелационен извод потребна или нездравословна е соята. Всичко зависи най-много от нашето здравословно положение, както и от това какъв брой постоянно я консумираме и под каква форма. За предпочитане са ферментиралите соеви артикули (като темпе и мисо), като се предлага и да не прекаляваме с количествата.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР