Лесен и много апетитен начин за приготвяне на сепия на

...
Лесен и много апетитен начин за приготвяне на сепия на
Коментари Харесай

Сепия на грил тиган

Лесен и доста вкусен метод за подготвяне на сепия на грил тиган

Необходими Продукти

● сепия - 1 бр. /400 г почистена/
● зехтин - 5 с.л.
● чесън - 2 скилидки
● сол - 2 щипки или на усет
● домати - 1 бр.

Начин на подготвяне

Попийте влагата, доколкото е допустимо, от почистената сепия. Под почистена се има поради да бъде отстранен роговият тумор в основата на пипалата, сходен на оченце.

Изрязват се и двете по-дълги от останалите пипалца. Премахва се единствено най-външната обвивка на морския подарък, тази, която е сиво-черна от тинтата (боя), а в случай че сепията е дребна, това не е належащо. Страничните крилца не се пипат, в случай че няма забележими висящи кожички, които могат да се отрежат.

Намазнете повърхността на грил тигана със зехтин и поръсете щипка сол. Имайте поради, че сепията би трябвало да си е натурално солена, по тази причина не прекалявайте. Ако въпреки всичко се окаже, че е безсолна, доста е евентуално да е била третирана с някаква химия, която с изключение на солта е извлякла и всичките и вкусови качества. Често това се случва при замразените морски блага.

Направете няколко прореза по месото, просто като цепнатини, които да могат да отворят добре сепията и да се изпече по-лесно.

Сложете в тигана нажежен на мощен огън. Задължително е да бъде идеално загрят и да не слагате морския подарък, преди да е достигнал оптималната температура. Ако не спазите това изискване, ще стартира да изпуска течност, ще се свие и стане жилава.

Забелязала съм и че както при калмарите, по този начин и при сепията, в случай че е прясна или размразена и стои ден-два, тогава също отделя доста течност при печене и губи крехкостта си.

Затова гответе директно след топене или незабавно откакто закупите морския подарък, в случай че е свеж.

Да се върнем на печенето на грил тиган.

След като забележите, че сепията е почнала да става млечно бяла и месото ѝ изгубва прозрачността си, незабавно обърнете и печете и от другата страна до прелестен тен. След обръщането отново поръсете със зехтин.

Не чакайте да хваща твърда коричка, нито препичайте прекомерно. Правило при тези морски блага е да се готвят бързо на мощен огън или доста постепенно на слаб огън. Последното обаче се има поради единствено при варене.

Съвсем семплото ми предложение е да сервирате сепията с нарязан на филийки чесън и поръсена с още зехтин.

Сепията на грил тиган отлично се комбинира с домати и майонеза или айоли или най-малко това е моята обичана композиция.

Добър вкус!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР