Леонид Решетников познава добре България - и като разузнавач, и

...
Леонид Решетников познава добре България - и като разузнавач, и
Коментари Харесай

Решетников - православният имперец, свързал "целия си живот" с България

Леонид Решетников познава добре България - и като шпионин, и като историк, и като студент. Посещавал е страната доста пъти в последните десетилетия.

Сега той няма да може да го прави, откакто получи десетгодишна възбрана за влизане поради следствие за шпионаж, приключило с обвиняване против ръководителя на Национално придвижване " Русофили " Николай Малинов.

С Решетников са свързани двете организации, до които водят следите на Николай Малинов - " Двуглав орел " и Руския институт за стратегически проучвания (РИСИ).

" Българската " връзка

Връзката на Решетников с България е остаряла, въпреки той да стана прочут на необятната аудитория едвам в последните години. Около президентските избори през 2016 година самият той съобщи, че е обсъждал пред Българската социалистическа партия издигането за кандидат-президент на Румен Радев. Някои изявления дефинираха дейностите му като " лобиране ", последваха взаимни обвинявания в неистина сред него и водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Подробности за случая четете тук.

Роденият в Източна Германия Решетников, през днешния ден на 72 години, приключва история в Харков, година по-късно идва в България. В Софийския университет аспирантурата му приключва с дисертация, озаглавена " Участието на българските политически емигранти в строителството на социализма в Съветския съюз (1921 - 1941 г.).

Аспирантурата му завършва през 1974 година и две години по-късно, към този момент в Съюз на съветските социалистически републики, става шпионин. Двайсет и пет годишната му кариера в службите продължава и след разпадането на съюза - през 2009 година е генерал-лейтенант в Службата за външно разузнаване (правоприемник на Първо основно ръководство на КГБ), когато доближава пределната възраст за военна работа.

Работи на Балканите, владее български и сръбски, съгласно няколко биографични информации употребява гръцки разговорно. В последно време разяснява и Украйна в изявленията за съветски медии.

" Целият ми живот е обвързван с България "

Коментарите му за България постоянно се вписват в общите тези на доста съветски политици, техни съидейници в Европа и изповядващи същите възгледи издания - против Москва се води хибридна война, България е братска православна страна с стеснен от Запада суверенитет. Миналата година обаче съобщи, че Русия и България се отдалечават една от друга и това се отнася освен за " управителния хайлайф ", а и за " немалка част от народа ".

Отношението си към страната изяснява в обява във " Facebook " след апели да не бъде пускан в страната поради мнения за злощастното посещаване на съветския патриарх Кирил: " България ми е доста скъпа, целият ми живот е обвързван с нея. Тук учих, тук опазих (дисертацията си), покръстих се и се ожених. Обиколих я надлъж и нашир, бях и съм другар с най-различни хора - и със селяни, и с военни, и с политици, и с учени. Искрено обичам българския народ, българската история, българската литература. " Изтъква даже " големите заслуги " на предците за предаване на Русия на " съкровищата на православието ".

" Бивш " шпионин?

Няма едно мнение за Руския институт за стратегически проучвания (РИСИ), който той оглавява до 2017 година Институтът, директно зависещ на президента Владимир Путин и през днешния ден управителен от някогашния началник на външното разузнаване Михаил Фрадков, официално би трябвало да поддържа президента и други органи на властта с разбори, свързани с ролята на Русия в чужбина.

Според някои анализатори РИСИ не е прекомерно авторитетен институт и по-скоро е място за трудоустройване на пенсионирани разузнавачи, от които през днешния ден в Русия зависи доста малко.

" Православни имперци и монархисти по разбиране "

След отдръпването от управителния пост в РИСИ през януари 2017 година Решетников става заместник-председател на Обществото за развиване на съветското историческо просвещение " Двуглав орел " в края на същата година. Сам е измежду основателите за образуването му. Двуглав орел има в герба на Руската империя е и гербът на Руската федерация.

Оглавяваната от известния като " православен олигарх " Константин Малофеев организация декларативно афишира: " Ние сме православни имперци, монархисти по съвест и убеждения. Русия е обречена или да загине, или още веднъж да стане империя. За нея най-органична и избавителна е дадената от Бога православна монархия. Ние сме чада на Руската православна черква и ще водим безпощадна идеологическа битка срещу клеветите против нашата черква. "



Манифестът продължава с думите, че " през днешния ден преди всичко е нужно възпитаване на монархическо схващане и светоглед, на които един от основните детайли е отхвърлянето на каквато и да е гражданска война и на всеки протест ". Той е казвал още, че " крайната ни цел е Велика Русия, а нашето великолепие е в различната цивилизация ".

Там някогашният шпионин е показан на уеб страницата на " Двуглав орел " и с промонархическата си активност в България в интервала 1991 - 1995, а при видеоматериалите е оповестено негово 30-минутно изявление за ТВ " Алфа " от предходната пролет, когато е в България по покана на НД " Русофили ".

Самият Малофеев е в забранителния лист за влизане в Европейски Съюз, а украинските управляващи настояват, че той има роля в спора в Донбас.

Иска да доживее коронацията на Путин

Решетников желае да доживее коронацията на Путин, описа в. " Уолстрийт джърнъл " в публикация за самодейност за връщане на монархията.

Той изяснява за " Уолстрийт джърнъл ", че не е предложил непосредствено на Путин да стане цар. " Той не говореше за това в на практика проект, диалогът беше по-скоро за историята. " След което Решетников прибавя, че би се радвал един ден да доживее коронацията на Путин.

" Антируска акция "

Какво има да каже самият Решетников? Още през вчерашния ден, след новината за разпита на някогашния основен редактор на " Дума " Юрий Борисов, той написа в профила си във " Facebook ", че американците почнали акцията " съветски шпиони в България ".

За притежаваната от Малофеев " Царьград ТВ ", където така и така някогашният шпионин е постоянен посетител, той през днешния ден даде изявление по тематиката. След анонса на водещия за задържането на Малинов ( " някогашен другар на телевизия " Царьград ", участник в доста наши (преки) предавания, стратегии и създател на редица материали на нашия уебсайт " ), Решетников изяснява, че дейностите против ръководителя на " Русофили " са " част от започващата в България антируска акция ". Твърди, че България е " искрено казано, под външно ръководство, намираща се в НАТО и Европейския съюз ". Въпреки " доста огромното " въздействие на Съединени американски щати " по-голямата част от елементарните българи до момента са за тясно съдействие Русия " и " се явяват русофили ".

Попитан дали имат смисъл обвиняванията в шпионаж, той изяснява: " Да кажем напряко: няма какво да се шпионира там, има страни, които са по-важни в този проект за Русия. " Решетников, сходно на сенатора Константин Косачов (коментирал разследването), прави връзка сред протичащото се с Малинов и Борисов и разногласието за смисъла на датата 9 септември 1944 година, разгорял се около позицията на външното министерство за открита през вчерашния ден съветска галерия. Властите в София съгласно него се " държат като сталинистки режим ", " фабрикуват обвинявания в шпионаж и задържат по тези обвинявания неуместните им, почтени хора ".

Решетников съзира даже връзка с така наречен " изключване " от парламентарната група на " Обединени патриоти " на партия " Атака " през юни. Той вижда в това деяние, съгласно него поради " проруските възгледи " на водача ѝ Волен Сидеров, активизация на " антируската " акция.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР