Леонардо Монтейро се класира четвърти сред младите участнициНяколко пъти ми

...
Леонардо Монтейро се класира четвърти сред младите участнициНяколко пъти ми
Коментари Харесай

Българка промотира черен певец на „Санремо“

Леонардо Монтейро се класира четвърти измежду младите участници


Няколко пъти ми затварят вратата за него единствено поради цвета на кожата му!


През май 2018 година Дариана Куманова беше определена за „ Най-успешна жена на годината “ в категория „ Музика и изкуство “

 admin-ajax-2  24-3  24-4-andrea-bocelli  24-5-rai1  24-10  24-9
На последното издание на фестивала “Санремо ” през февруари 2018 година един артист с неповторим глас обира овациите на публиката. Музикалният свят на Италия е шокиран: Кой и по какъв начин, с какви връзки и подкрепи е съумял да изкара на сцената на “Санремо ”, “светая светих ” на белкантото един… негър? А надареният италианец от бразилски генезис Леонардо Монтейро се класира четвърти измежду младите участници, само че доста по-важно е, че след години на дискриминация и унижения това отваря пред него нови хоризонти. Като ангел, слязъл от небето, една българка се явява в живота му в най-тежкия миг, когато Леонардо е с мисли за самоубийство, измъква го от дупката и прекатурва живота му. Името й е Дариана Куманова и е най-младият учител в академия “Санремо ” и един от най-авторитетните музикални педагози и продуценти по поп и джаз в Италия.

Днес Леонардо към този момент е с първи независим албум “Il mio tempo ”, чиято премиера беше на 20 ноември 2018 година Албум, инспириран, квалифициран и публикуван от българката. В спомените си актьорът разделя живота си на две: преди и след Дариана. “Каквото и да кажа за нея, все ще е дребно и нищожно – показа той пред “Труд ”. – Запознахме се преди кастингите за “Санремо ” и сред нас се зароди другарство. Обедини ни пристрастеността към музиката. Тя е неповторима във всичко, което прави, и през цялото време ме покори. Музикант до мозъка на костите си с изключителна характерност и обич към живота ”.

Преди Дариана да върне на Леонардо любовта към живота, той минава през кошмарно детство и юношество. Роден е в Рим, татко му и майка му са бразилци, балетисти и гастролират из Италия с бразилските си танци. Семейството му е много комплицирано. От трите си брака майка му има 4 деца. В момента тя живее с гаджето си, което е жена. Леонардо има по-голяма полусестра, омъжена за швейцарец, брат близнак и по-малка полусестра от третия брак на майка си с италианец.

Двамата близнаци са безусловно копие един на различен. Тъй като майката е доста бедна, ги изпраща на развъждане в една общественост, като ги взема единствено през уикендите. В общността двете мулатчета са грубо измъчвани поради цвета на кожата си. Тъй като и двамата танцуват прелестно, се явяват на един конкурс за учебното заведение към популярната “Ла Скала ” в Милано. Приемат ги и те, едвам 9-годишни, съумяват да се измъкнат от тази общественост, където търпят доста унижения, и стартират да учат в учебното заведение към “Ла Скала ”. Там обаче са изправени пред нови тествания. Училището е от 8 сутринта до 8 вечерта – безкрайни подготовки. В 8 вечерта един рейс ги кара в едно вечерно учебно заведение на 9-10-годишни деца, където учат до 12 през нощта по всички общообразователни предмети. А на другия ден в 8 часа още веднъж са на подготовки с балета.

Малкият Леонардо е играл на сцената на “Ла Скала ” в балета “Лешникотрошачката ” в ролята на барабанчика. От този интервал си спомня ужаса при едно зрелище. “Избягах от една общественост, където бях измъчван, с цел да отида в друга общественост, където малтретирането беше още по-тежко ”, споделя Леонардо. Когато го избират в “Лешникотрошачката ”, неговите “колеги ” – 10-12-годишни деца – разрязват театралния му костюм. Той потегля да се облича малко преди да излезе на сцената и с смут вижда, че облеклата са разрязани. Отива при шивачката и споделя: “Някой ми е разрязал костюма, по какъв начин ще танцувам на сцената на “Ла Скала ” в този тип? ”, а тя: “Не ме интересува, оправяй се ”. Когато излиза на сцената, импровизира, като в придвижване трансформира танца си, с цел да прикрие разрязаното. Като излиза, хореографът, буен, му удря пестник. “Не ме интересува, че ти костюмът ти не е бил в ред, да си се оправил преди този момент! ” – крещи той на момчето.

На 17 години Леонардо приключва курса в “Ла Скала ” и взема решение, че не може повече, завършва с този балет. Явява се явява в тв формата “Амичи ” като балетист и стига до полуфиналите. После отпътува за Ню Йорк с вярата, че там никой няма да го унижава поради цвета на кожата му. Три години работи като балетист в разнообразни трупи. Но защото от дребен обича да пее, се включва в една църковна общественост за госпъл, даже става солист на един подобен хор в Ню Йорк. Но родната Италия му липсва и се прибира назад. Започва да преподава музика в едно учебно заведение, образува и госпъл хор, който дирижира. Пее и в един доста прочут госпъл хор в Милано. Започва да се явява на разнообразни състезания. Три пъти седмично пее в “Армани кафе ” в именитата постройка на стилната къща в Милано.

Чудото идва в живота му през 2017 година Майката на една ученичка на Дариана пее в госпъл хора, чува го и споделя на Дариана. Като учител в академия Санремо българката дава отговор за селекцията на гласове за фестивала на област Ломбардия, където е и Милано. “Тази дама ми повтаряше: “Чуй го, доста е добър! ” и ми го докара. Като запя, напряко останах с отворена уста ”, вълнува се Дариана.

Тя става негов непосредствен другар и изповедник. Веднага го поема и като менажер и музикален продуцент. “Той нямаше потребност от мен като вокален възпитател, тъй като беше със идеален, приключен глас. Имаше потребност от другарство, поддръжка и ентусиазъм. И да му се уточни верният път към музиката, която би му донесла триумф ”, споделя продуцентката.

“Леонардо беше се отказал изрично от всичко, толкоз беше обезверен, че беше на косъм да посегне на живота си – споделя Дариана. – Беше в доста тежка меланхолия и не искаше нито да пее, нито да прави каквото и да било друго. Започна да идва постоянно в студиото ми, срещахме се и на открито, говорехме. Трябваше ми месец, с цел да го консолидирам и да го навия да се яви на “Санремо ”. Беше минал през толкоз доста разочарования и толкоз доста хора го бяха излъгали, че му е доста мъчно да повярва на който и да било и, че нещо хубаво може да му се случи. Но той видя по какъв начин работя по 12 часа всеки ден и ми сподели: “Това е последното нещо, което ще опитвам. Ако не стане, край ”, споделя Дариана. А тя се окуражи: “Не, аз този човек ще го извадя от дупката! ”.

“Когато Леонардо се яви за пръв път пред комисията за “Санремо ”, сътрудниците, като схванаха, че е мое изобретение, споделиха: “До момента сме прослушали най-малко 600 индивида, само че това е единственият fuoriclasse, или “извън всевъзможни ранглисти ”. За съпоставяне, за във футбола да вземем за пример за италианците fuoriclasse е Марадона ”, споделя дамата.

Песните, които написа преди, са извънредно депресивни, само че под въздействие на Дариана стартира да написа и други неща, даже и типично италиански мелодии. “Не ни е елементарно и на двамата. Няколко пъти ми затварят вратата за него единствено поради цвета на кожата му! Много било мъчно, междинният италианец не можел да се разпознава с него. А къде да отиде този човек, с цел да бъде разпознат, като си е италианец, роден и живял тук! ”, споделя с въздишка Дариана. И все пак първият сингъл на Леонардо, на който Дариана е създател и на текста, е в топ 5 в радиокласацията на Италия. А тя продължава да му дава криле да твори и да се развива.

“Никой, никой не вярваше, че една българка ще изведе един негър на “Санремо ”! “Ла булгара е бразилиано ”, ха-ха… Всички бяха като ударени от гръм, чудеха се “как съумя ”, “кой й оказа помощ ”. Да не приказваме, че Леонардо е и с хомосексуална ориентация… Честно казано, тези две неща напряко ми описват играта като продуцент! – смее се дамата. – Хората, които не знаят, че Леонардо е гей, и като ни виждат на всички фотоси прегърнати, ни вземат за гаджета. Имам доста другари гей и някои хора се майтапят, че скоро ще бъда издигната в гей иконата на Италия. ”

Дариана постоянно споделя на Леонардо за България и той чака с неспокойствие да посети родината й. Много се гордее с другарството си с българката и има за какво. На първото си излизане на сцената на “Санремо ” е спокоен, тъй като фестивалният оркестър се дирижира от неговата Дариана. Тя е четвъртата жена диригент в 68-годишната история на именития фестивал. В Милано и цяла Италия “ла булгара ” е известна като певица, цигулар, композитор, актриса, вокален възпитател и диригент. Завършила е музикалното учебно заведение в София с цигулка и естрадно пеене в консерваторията. Свири и на пиано, а от няколко месеца взема уроци и на контрабас.

През май 2018 година Дариана Куманова беше определена за “Най-успешна жена на годината ” в категория “Музика и изкуство ” от Fidapa – федерация, откриваща и насърчаваща изключителни дами в Италия. Миналата година за пръв път българка получи “Златен лъв на Венеция ” – също Дариана Куманова. Да обучаваш млади гении в родината на белкантото е доста самоуверено начинание, само че италианците ценят “Дариана, ла булгара ”. Нейни възпитаници към този момент са звезди и печелят “Сан Ремо ”, “Гласът на Италия ”, “Х фактор ”. Носител е на “Златна клапа ” на италианските публицисти и музикални критици на “италианските оскари ” – “Давид на Донатело ” и печели.

Миналата година тя откри свое студио в центъра на Милано, с професионално учебно заведение за артисти и звукозаписно студио. Заедно с двама надарени италиански музикални продуценти основа звукозаписната компания “20 Records ” за продуциране на поп музика. Основател е и президент на нов фестивал за млади гении – Art Music Festival. А тримата й спечелили вземат участие в нова телевизионна стратегия All Together Now по Canale 5, с водеща Мишел Хунцигер, някогашната жена на Ерос Рамацоти. В звукозаписната компания към този момент са подготвени с по 3 техни видеоклипа. “Амбицията ми е най-малко един прелестен български глас да изстрелям в орбитата на италианската и международна музика ”, споделя Дариана.

Със брачна половинка й Росен Илиев са израснали дружно. Днес той е повече в София, където е бизнесът му, а тя – повече в Милано, само че двамата постоянно пътуват – той за Милано, тя за София. Имат двама сина – Теодор на 27 и Александър на 10 години.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР