Леонардо да Винчи е страдал от екзотропия - форма на

...
Леонардо да Винчи е страдал от екзотропия - форма на
Коментари Харесай

Изследване: Да Винчи е бил кривоглед, но това е помагало в работата му

Леонардо да Винчи е страдал от екзотропия - форма на кривогледство, при която едното око е леко обърнато нагоре. До подобен извод е достигнал невробиологът Кристъфър Тейлър, откакто е изследвал шест произведения, в това число автопортрети на ренесансовия художник, съобщи Би Би Си.

Според учения, точно тази специфичност на Леонардо му е дала опция да изобразява с по-голяма акуратност обкръжаващия го свят. Хората с такова заболяване изпитват усложнения с възприемането на размерите и по-добре усещат разликата сред плоско и триизмерно изображение.

Тейлър счита, че кривогледството на художника не е било мощно изразено, само че са му били нужни спомагателни старания, с цел да види света в нормалните му размери. С напрягането на очните мускули той е успявал да " превключва " от двуизмерно на триизмерно виждане, се споделя още в публикацията, оповестена в списанието на Американската здравна асоциация JAMA.

Способността за разбиране на триизмерни обекти - така наречен бинокулярно зрение, зависи от това до каква степен тъкмо е ориентиран погледът. При вярно фокусиране мозъкът наслагва две плоски изображения и получава едно обемно.

Когато тази дарба е нарушена, двете изображения не се сливат, а се разминават - както когато разфокусираме погледа си и като че ли гледаме далечен обект, примерно през екрана на монитора.

Точно този резултат е употребявал Кристъфър Тейлър като основа за своя способ за основаване на стереокартини Magic Eye. Тези изображения разрешават да се видят обемни предмети на плоска повърхнина посредством наслагване на раздробени елементи.

За да ревизира хипотезата си за зрението на Леонардо да Винчи, откривателят е анализирал шест творби, на които е изобразен самият художник. Две от тях са статуи на неговия преподавател Андреа дел Верокио: " Давид " и " Младият боец ". Други две са маслени платна на Леонардо: " Спасителят на света " и " Йоан Кръстител ". Изследвани са и две рисунки с молив: " Витрувианският човек " и автопортрет на възрастния художник.

За да мери разминаването сред двете очи, невробиологът е употребявал същите способи, с които си служат офталмолозите при подбора на очила.

Анализите на Тейлър са посочили, че при пет от шестте произведения се следи лека екзотропия - очите на модела се разминават с 10.3 градуса.

Очите на " Витрувианския човек " обаче са ориентирани вярно и даже са леко обърнати към горната част на носа, което е обикновено за фокусирания взор на човек с положително зрение. Това довежда учения до извода, че Леонардо е можел да управлява кривогледството си.

" Човек с променлива екзотропия може да изравнява очите и да вижда триизмерно изображение, само че при отмалялост или заплеснатост очите може да се разминават ", разяснява Тейлър.

Ако Леонардо да Винчи фактически е можел да управлява късогледството си, това може да е било доста потребно за работата му, разяснява откривателят.

Много художници закриват едното си око, когато рисуват, с цел да могат по-точно да пренесат детайлите на обемното изображение върху платното. Леонардо наподобява е успявал да превключва от двуизмерно на триизмерно виждане, което е евентуалната причина за изключителната реалистичност на размерите в неговите произведения.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР