Lenovo ще доставя на пазара популярните си линии настолни компютри

...
Lenovo ще доставя на пазара популярните си линии настолни компютри
Коментари Харесай

Топ играч на РС пазара възприема Linux

Lenovo ще доставя на пазара известните си линии настолни компютри и преносими компютри ThinkStation и ThinkPad P с дистрибуции Ubuntu и RHEL

Компютрите Lenovo скоро ще бъдат налични с авансово конфигурирана Linux Ubuntu
(снимка: CC0 Public Domain)

Lenovo приготвя за пазара серия компютри ThinkStation и преносими компютри ThinkPad P, основани на дистрибуциите Linux RHEL и Ubuntu. Китайският водач на районен съд пазара ще сертифицира изцяло своите компютри за отворените платформи и даже ще си сътрудничи с разработчиците на Linux ядрото, тъй че в бъдеще РС-тата на компанията да могат да работят върху всички модерни Linux дистрибуции.

Конфигурациите с Windows 10 също ще останат в портфолиото на компанията – Lenovo ще предлага Linux като опция, а не като единствена Оценка за съвместимост за своите работни станции и преносими компютри.

В началото на юни 2020 година Ubuntu Linux надмина по известност Windows XP и RHEL (Red Hat Enterprise Linux). Но до момента в който RHEL се популяризира на платена основа, което може да повлияе на цената на компютрите, Ubuntu е безусловно безвъзмездна.

Лаптопи на база Linux оферират и доста други производители. В последните няколко години Dell продава мобилни компютри от линията Developer Edition под ръководство точно на Linux, напомня Engadget.

Lenovo възнамерява изцяло да сертифицира всички устройства от серията ThinkStation и ThinkPad P за потребление с RHEL и Ubuntu. Това значи, че експертите на компанията ще тестват всички налични модели за непоклатимост и че самите компютри ще се оферират с набор от нужните драйвери (вероятно под формата на архиви с опция за евакуиране от формалния уеб страница на Lenovo).
още по тематиката
За купувачите на компютри с авансово зареден Linux компанията ще обезпечи цялостна поддръжка. Тя включва, наред с други неща, разпространяване на пачове и актуализации за операционната система, както и драйвери за устройства, усъвършенствани за работа със съответните Linux дистрибуции. Освен това Lenovo ще достави нужния фърмуер за BIOS.

В допълнение, компанията възнамерява да си сътрудничи директно с разработчиците на ядрото на Linux и да трансферира към тях своите драйвери за включване в главния състав на ядрото. Ако това начинание е сполучливо, компютрите Lenovo ще бъдат съвместими с всички обновени Linux дистрибуции.

Преди да пригоди всички компютри ThinkStation и ThinkPad P за Linux, китайският производител е опитал с три модела ноутбуци. Това са ThinkPad P1 Gen 2, който излезе през септември 2019 година за инженери и експерти в региона на графиката, професионалната работна станция ThinkPad P53, обновена през юли 2019 година, и потребителският ThinkPad X1 Gen 8, който дебютира през януари 2020 година

Компютърният бизнес на Lenovo е обвързван с американската IBM, от която през 2014 година китайците получиха производството на лични компютри и преносими компютри, както и сървърния бизнес. Red Hat е благосъстоятелност на IBM от 2019 година, а от април 2020 година компанията се оглавява от Пол Кормие, който е директно забъркан в поглъщането й от американския ИТ колос.

IBM също има съществено присъединяване в екосистемата на Linux. Така да вземем за пример, още през септември 2013 година компанията разгласи проекти да вложи огромна сума пари в нейното развиване. По-специално – да вложи 1 милиард $ за 4-5 години в създаването на Linux ядрото и софтуера с отворен код, основан на него.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР