Lenovo е сред първите клиенти на компанията Ampere ComputingРене Джеймс

...
Lenovo е сред първите клиенти на компанията Ampere ComputingРене Джеймс
Коментари Харесай

Бивш шеф на Intel атакува пазара на процесори с нова фирма

Lenovo е измежду първите клиенти на компанията Ampere Computing

Рене Джеймс има зад тила си 28 години в Intel, работейки в тясно съдействие с огромните й клиенти, а в този момент ще конкурира колоса със своята компания Ampere Computing

Ampere Computing – новата компания на някогашния президент на Intel Рене Джеймс – разгласи, че пуска на пазара първите си процесори. Те са предопределени за центровете за данни и разчитат на същата технология като мобилните чипове.

Процесорите на Ampere ще костват сред 550 и 850 $. Те към този момент са определени от Lenovo и няколко други компании, които вършат сървъри, заяви Ройтерс.

По принцип пазарът на чипове за сървъри е доминиран от Intel, която държи над 90% от бизнеса. Дългогодишният й съперник AMD се чака да усили своя пазарен дял през идната година, защото Intel реши да забави най-новото си потомство технологии за произвеждане на чипове.

През това време обаче към сървърния пазар настъпват все по-агресивно други играчи. Ampere е един от тях. Нейните чипове употребяват технология, лицензирана от групата на ARM Holdings – същата, която създава процесорите за мобилни телефони под Android и тези на Apple. Чиповете, основани на ARM, изискват по-малко електрическа енергия и са по-евтини.

Технологията на ARM към момента не разполага с тази мощност, която имат x86 процесорите на Intel. Ampere обаче, както и съперниците й Qualcomm и Cavium, се стремят да трансформират това – с вярата да привлекат притежателите на центровете за данни. Те се надяват да завоюват доверието на редица огромни клиенти като Гугъл и Фейсбук.

Процесорите на Ampere са предопределени за потребление в центровете за данни

Рене Джеймс има зад тила си 28 години в Intel, работейки в тясно съдействие с някои от тези огромни клиенти. Сега Ampere е подготвена да предложи чипове в 16- и 32-ядрени версии с тактови честоти до 3,3 гигахерца. За тях Джеймс споделя, че са проектирани да се конкурират със междинния клас обичайни сървърни чипове. Изключително изпитание се поставя за това чиповете да работят безпрепятствено със софтуера на клиентите, а не просто да се тестват за скорост.

„ Да накараш нещата да вървят бързо е ужасно, когато става дума за презентациите в PowerPoint, само че това не оказва помощ на нещата да се развиват бързо в центровете за данни ”, споделя тя в изявление пред Ройтерс.

Компанията е изнесла производството си в Азия – при TSMC, сходно на Apple и Qualcomm. Според пазарните наблюдаващи, това е добър знак, тъй като може да се чака от 2019 година чиповете да се вършат по 7-нанометровата индустриална технология на TSMC, а тя е по-усъвършенствана от сегашната технология на Intel и се употребява в най-новите телефони на Apple.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР