Лени Кравиц е американски певец, роден на 26 май 1964

...
Лени Кравиц е американски певец, роден на 26 май 1964
Коментари Харесай

Един прекрасен музикант на 54 - честит рожден ден, Лени Кравиц!

Лени Кравиц е американски артист, роден на 26 май 1964 година в Ню Йорк. Майка му е актрисата с бахамски корени Хелън Уилис. Баща му Сай Кравиц е ефирен продуцент от ABC с съветски генезис. Лени е кръстен на чичо си Леонард, който е погубен в Корея през 1951 година

Лени прекарва детството си в Манхатън с родителите си, а през уикендите е с баба си Беси. Още на 3 години стартира да „ свири “ в кухнята върху тенджери и тигани, употребявайки ги за барабани. На 5 към този момент декларира, че желае да стане музикант.

Започва да свири на барабани, а по-късно и на китара. Слуша рок, джаз, R&B, опера, госпъл и блус. Като дете постоянно посещава „ New York Theater “, където майка му работи. Именно тя е тази, която го окуражава да се занимава с музика.

На 15 години Лени е решен да гради музикална кариера. Напуска дома си. Прекарва време с другари, спи в колите им. Вдъхновен от Дейвид Бауи, приема псевдонима „ Romeo Blue “. Музиката му по това време е мощно повлияна от Принс.

През 1974 година се мести със фамилията си в Лос Анджелис. Там става част от хора California Boys. Фен е на Led Zeppelin, Kiss, Aerosmith, Джими Хендрикс, Pink Floyd, Cream и The Who. Завършва гимназията „ Beverly Hills “, където негов съученик е Слаш.

През 1982 година приключва учебно заведение и съумява да убеди татко си да му даде пари, с цел да стартира да прави записи, вместо да учи в лицей. Още с първото си демо получава няколко оферти за работа от разнообразни компании. Единственото изискване е Лени да промени малко музиката си за да стане „ задоволително черна “. Той отхвърля.



През 1987 година Лени се дами за Лиса Боне, от която има щерка Зоуи. С Лиса се развеждат през 1993 година През 2002 година се появяват клюки, че Лени е благоприятен за Адриана Лима, само че той отхвърля. През 2003 година се среща с Никол Кидман, само че през 2004 година се разделят.

През 1989 година излиза дебютният албум на Лени „ Let Love Rule “, който се трансформира в шлагер. Скоро по-късно той написва и шлагера на Мадона „ Justify My Love. “

Албумът му от 1993 година „ Are You Gonna Go My Way “ се смята за един от най-успешните и с право, тъй като всяка ария от този албум е шлагер. Той носи огромната популярност на Лени Кравиц, който получава доста оферти и се появява на корицата на доста известни списания.

По-нататъшната кариера на Кравиц е придружена от доста и влиятелни музикални награди – в Съединени американски щати, Англия и Австралия. В началото на новото хилядолетие Кравиц работи сполучливо с Майкъл Джексън, изпълнявайки негови песни и прави международни турнета.

Издава още няколко албума. Пише и продуцира музиката за дебютния албум на Ванеса Паради от 1992 година Прави няколко взаимни песни с Aerosmith и Мик Джагър.

През 2008 година за първи път изнася концерт в България като част от международното му турне „ Get on the Bus with the Love Revolution Tour “.

Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР