Ленард Йохансон, който 17 години бе начело на УЕФА, даде

...
Ленард Йохансон, който 17 години бе начело на УЕФА, даде
Коментари Харесай

Йохансон: Стоичков ми се извини за клеветите след Швеция - България

Ленард Йохансон, който 17 години бе отпред на УЕФА, даде извънредно изявление за предаването „ Код Спорт “ по ТВ+. Години наред този човек бе един от най-могъщите фигури във футбола. Започна кариерата си като началник в относително непретенциозния АИК (Солна). По-късно стана мотор на семейството на финалите на европейското състезание в родната му Швеция, а след това оглави и Европейската футболна централа. Той е и „ бащата “ на най-атрактивния и мощен клубен шампионат Шампионска лига. Йохансон пристигна в България за международната подготовка България – Швеция. Не за първи път бе в София, само че за първи път по покана на Българския футболен съюз.

- Добре пристигнал в България, господин Йохансон! Бяхте на трибуните на международната подготовка България – Швеция. Вашият коментар за мача?

- Първо доста ви благодаря за топлото посрещане. Наистина се усещам добре пристигнал. Имах опция да отида до вашия Рилски манастир. Това беше едно отлично прекарване. Видях нещо доста красиво. Що се отнася за мача, ще стартира от малко по-далече. Нашите страни си наподобяват. Нямаме опция да привличаме в шампионатите ни огромни футболисти. Затова и нямаме доста мощни тимове на терена. Но от време на време съумяваме да се оправим с огромните. Например ние победихме Франция и излязохме преди всичко в групата, само че в този момент в София справедливо загубихме. Успехът ви беше на мястото си. Изковахте го.

- Знаете ли, че България не беше побеждавала Швеция от половин век?

- Да, знам този факт. Аз си припомням най-добре международното състезание в Щатите. Тогава ние ви бихме с 4:0 в дребния край.

- Как виждате крайното класиране в нашата група?

- Мисля, че Франция ще е преди всичко. Много мъчно някой може да измести този противник. И въпреки всичко, чакам Швеция и България да са незабавно по-късно. Надявам се, че моята страна ще се класира за международното състезание. Футболът ни, както и вашият, има потребност от такова достижение. За страдание три тима няма по какъв начин да отидат.

- Много години вие бяхте един от могъщите персони в международния футбол. Как живеете в този момент отвън играта?

- Аз не пребивавам отвън футбола. Аз пребивавам с футбола. Но одъртявам, както виждате. Трябва да приема, че преди нещата бяха по-добри за мен. Но от позиция на футбола, той в никакъв случай не е бил на толкоз високо равнище. Националните тимове от дълго време не са изглеждали толкоз мощни. Футболът в Европа е по-жив от всеки път. А Старият континент диктува трендовете в играта. Ние сме водещата организация спрямо тези в Южна и Северна Америка.

- Колко мача гледате по малкия екран и какъв брой постоянно сте на стадиона, както беше в България?

- Гледам всичко от спорта, което дават по малкия екран. Въпреки че съм на години, обичам да вървя да виждам футболните мачове на стадиона. Така получавам доста по-добри усещания. Искам да се огледам, самичък да си проучвам дуела. А също така вие, хората от медиите, се радвате да ме видите и да ме попитате нещо. И в този момент ще ви повторя – в мача България – Швеция вие бяхте несъмнено по-добрият тим. Нашият отбор не се показа на равнището, което желаеме да го виждаме вкъщи.

- Следите ли всеки мач на шведския народен тим?

- Да, безусловно всеки. Не мога да пътувам на всеки, както пристигнах в София. Но желанието ми е да не пропущам нито минута. Все отново онлайн е доста по-добре.
- Давате ли препоръки на вашите наследници – президента на федерацията, треньорите, футболистите?
- Имал съм доста функции във футбола и когато ме питат за нещо – давам отговор откровено. Започнах преди доста години в един дребен тим, след това отидох в АИК, един от най-старите шведски клубове. След това станах президент на футболната лига, след това на футболния съюз. Накрая в продължение на близо 20 години бях президент на УЕФА. Научих доста. Научих по какъв начин да спечелвам, само че и по какъв начин да изгубвам.

- Вие сте бащата на най-атрактивния футболен шампионат в историята Шампионската лига. Как се промени той в продължение на 25 години?

- Турнирът еволюира в действителност доста. В началото имаше доста проблеми още в процеса на основаването на плана. ФИФА не вярваше в Шампионската лига. Не искаше да се развие един огромен клубен шампионат. Във ФИФА желаеха единствено да има мощни национални тимове. Но ние видяхме опцията да изградим нещо ново. Не единствено мощно финансово, само че и мощно от спортно-техническа позиция. Какво по-хубаво от това най-хубавите европейски тимове да играят в един общ шампионат? Сега, 25 години по-късно, обстановката се е трансформирала фрапантно. В Шампионската лига има необикновено доста пари. Един против различен всяка седмица се срещат най-хубавите тимове, в които играят най-класните футболисти. И това всяка година. Няма по какъв начин да не съм удовлетворен, че създадохме Шампионската лига. Малко или доста тя остави на назад във времето националните тимове. Погледнете най-хубавите футболисти. Те мислят първо за мача си в Шампионската лига, а по-късно за квалификациите.

- Помните ли по какъв начин решихте да измененията някогашния шампионат на европейските първенци в Шампионска лига? Някой даде ли ви съвет или беше ваша концепция?

- Беше главно моя концепция, която бях споделил с най-близките ми хора в УЕФА. Говорихме си доста. По това време финансовата обстановка на клубовете и на УЕФА не беше доста добра. Ние намерихме решение, посредством което и двете страни да са удовлетворени и да изкарват доста пари. И също така да впечатляват почитателите. Смея да настоявам - направихме го с голям триумф! Убеден съм, че не можете да си визиите какъв брой доста пари има в Шампионската лига. Това лято бяха платени толкоз доста милиони за прехвърляния. Това са парите от Шампионската лига, която израсна до настоящето си високо равнище.

- Но не мислите ли, че Шампионската лига отвори голяма дупка сред най-големите клубове в Европа и по-малките, каквито са българските и шведските?

- Да, безусловно сте прави, че е по този начин. Но какъвто и шампионат да се сътвори, тази дупка постоянно ще съществува. И постоянно ще е такава. Големите постоянно изяждат тортата, а за другите остава да се надяват, че един ден и те ще стигнат до някое парче.

- Мислите ли, че има същински финансов феърплей във футбола?

- Не, не мисля, че има. Докато властваше към този момент някогашният президент на ФИФА и моят правоприемник в УЕФА, футболът нямаше късмет да е почтена игра.

- А смятате ли, че е почтено тимове, които не са станали първенци на страните си, да вземат участие в Шампионската лига?

- Мисля, че най-хубавите тимове би трябвало да играят в този шампионат. Погледнете последните финали. Те са в действителност сред най-силните отбори през сезона. Там са все Байерн (Мюнхен), Манчестър Юнайтед, Барселона, Реал (Мадрид). Каквато и система да използван, тези тимове постоянно ще са там. Те са най-хубавите. Винаги ще оформят финалната фаза на шампионата. Разбира се, че ми се е желало да намеря решение, с което и моята татковина да има в действителност действителна опция да се класира. И да, шансът го има. Ето, ние имаме един тим - Малмьо. Той в никакъв случай не е стигал до финала, само че е проработил толкоз доста пари, че от тях печели и шведската лига всяка година. Това са пари от Шампионската лига. Има опция да си разреши играчи от Аржентина, от Африка или от Венецуела. Тази обстановка не се трансформира.

- Вие говорите за прехвърлянията на Малмьо. Но по какъв начин ще коментирате тези на Неймар от Барса в Пари Сен Жермен, на Осман Дембеле от Борусия (Дортмунд) в Барселона? Това наподобяват невероятни пари. Не е ли полуда?

- Това е обстановката на пазара. Докато има хора, които са подготвени да заплащат такива големи суми, би трябвало да го одобряваме. Не ми харесва, само че го одобрявам. Може би във времето ще се появи и някой доста интелигентен човек, който да промени това, което наричате полуда.

- Добре ли е за футбола, че се появиха притежатели като арабски шейхове и съветски олигарси? Те дават невероятни пари и може би убиват останалите…

- Този развой се развива от много дълго време. Много по-голям проблем е корупцията, която има и във ФИФА, и в УЕФА. След това идват спонсорите и телевизионните канали, които дават големи пари. Каквато и система да употребявате, ще ви повторя – най-после на първите места ще са Байерн, Манчестър Юнайтед, Реал и Барселона. Те постоянно ще са на върха.

- Кое смятате за по-голям ваш триумф – основаването на Шампионската лига или спечелването от Швеция на семейството на Евро‘92?

- Това са напълно разнообразни неща. В тези години, когато взехме семейството, нямаше съвсем никакви пари във футбола. И малките екрани въобще не даваха огромни средства. В този интервал, към еврофиналите в Швеция, концепцията по какъв начин да се печелят повече пари стартира да придобива действителни контури. Отново в Швеция, на международното през 1958-ма, с помощта на Пеле и Гаринча се роди актуалният футбол. Радвам се, че стана по този начин. Днес най-голямата звезда на футбола е португалецът Кристиано Роналдо. А и нашият Златан Ибрахимович бих споделил. И двамата са артикул на обстановката. На многото пари, които генерира Шампионската лига. Те са артикул на новата система, която към този момент 25 години е най-успешната във футбола.

- Преди години имахте спор с нашия максимален футболист Христо Стоичков. Какво стана?

- Стоичков пристигна в Швеция и загуби мача. След това на доста висок глас по целия свят стартира да твърди, че аз заплащам на съдиите. И естествено се ядосах доста. Взех телефона и му се обадих. Заявих му, че в никакъв случай няма да приема сходно държание. Той отвърна, че когато човек загуби мач, е доста сърдит и споделя неща, които не мисли в действителност. Отговорих му, че одобрявам тези думи. Но не мога да приема, в случай че в действителност ги мисли. Той ме разбра и незабавно галантно изпрати извинително писмо. Да, постъпи в действителност много галантно в този миг.

- Вие го наказахте със възбрана да води мачове...

- Нямах различен избор. Той ме упрекна в неща, които не съм правил и които не може да потвърди. Говорихме по-късно. Христо беше почтен с мен, повтори ми, че не би споделил такова нещо, в случай че не е бил сърдит от загубата. След това си оправихме връзките. Никога не е имало какво да разделяме. Това е цялата история. И от моя позиция тя е забравена. Надявам се, че за него е същото.

- Имате ли другари в България?

- Господин Михаил Касабов, вицепрезидентът на Българския футболен съюз, е моят най-хубав другар.

- А Борислав Михайлов?

- О, да, той беше огромен вратар. Много прочут. Помня, че пази против нас на международното състезание в Щатите. Тогава ви победихме. Знам, че в този момент е президент на Българския футболен съюз.

- Какво мислите за обстановката с Мишел Платини и Сеп Блатер? Правилно ли бяха извадени от УЕФА и ФИФА?

- Мисля, че това беше единственото вярно решение. Няма никакво опрощение за това, което са правили. Огромни суми пари са влизали в неверните джобове и не са се прибирали във футбола, на който принадлежат. Цял живот съм се борил против корупцията. Не мога да кажа, че съм благополучен, че двамата са изхвърлени от футбола. Чувствам се обаче удовлетворен, че битката с корупцията реализира някакъв триумф. Радвам се, че бяха взети най-сетне ограничения. Това стана с помощта на ФБР и американците, които непосредствено влязоха в офисите на ФИФА и УЕФА. Те съумяха да изкарат какво в действителност се е случвало в двете най-големи футболни организации. Не можеш цялостен живот да пълзиш като змия и да заобикаляш разпоредбите. Те са изкарвали пари посредством ФИФА и УЕФА, с цел да ги поставят в личния си джоб. Сега доста от отговорните са в пандиза. Няма да ги посочвам всичките. Смятам, че в този момент честният спорт се завърна във футбола.

- Как се развива ФИФА и УЕФА след Блатер и Платини?

- Мисля, че президентът на УЕФА – словенеца Александър Чеферин е доста почтен и героичен човек. Изключително предан. Но какво ще направи за футбола... ще забележим. Във ФИФА имат огромни усложнения. Там е било плащано да се поддържа президента. Джани Инфантино свърши чудесна работа в УЕФА и в този момент се завърна във ФИФА. Много е упорит, само че ще му би трябвало време. Адски ще му е мъчно да се пребори с порядките. Най-вече, тъй като казусът е заобиколен от хора, на които е плащано.

- Как ще коментирате, че европейското състезание през 2020 година ще се играе в 13 страни? А международното през 2026-а ще бъде от 48 тима?

- Според мен е неуместно за европейското. Абсолютно излишно. Не имам вяра в подобен формат. Досегашната система е доста по-добра.

- А международно с 48 тима?

- Прекалено доста са. За мен идеалната скица е с 16 тима.

- Г-н Йохансон, благодаря ви за това изявление! Ще ви чакаме още веднъж в България.

- За мен беше наслаждение и ще дойда отново сигурно.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР