Лена Бориславова, която е част от Изпълнителния съвет на Продължаваме

...
Лена Бориславова, която е част от Изпълнителния съвет на Продължаваме
Коментари Харесай

Лена Бориславова: Всяка трета жена – обект на домашно насилие е тежка диагноза за обществото

Лена Бориславова, която е част от Изпълнителния съвет на „ Продължаваме промяната “ разяснява тематиката за насилието против дами и промените в Наказателния кодекс в студиото на „ Тази заран “ по бТВ.

„ Всяка трета жена да бъде обект на домашно принуждение – вербално или физически е доста тежка диагноза за общество, което по този начин или другояче е извънредно разграничено. Отговорът на всички беше извънредно индикативен, че такава свирепост с експанзия, с оскърбление към друго човешко създание би трябвало да е безусловно неприемлива. Изключително тъжно и обезсърчаващо, че такива случаи се случват към момента и че те не са изключение “, сподели тя.

Според Бориславова реакцията на гражданското общество е посочила доза вяра, защото „ рядко се случва толкоз безапелационно и еднопосочно да излезе цяло общество и да каже: „ Това не би трябвало да се случва повече “.

„ Никоя партия, с изключение на „ Продължаваме промяната – Демократична България “ не беше подготвена да гласоподава измененията за „ интимната връзка “, сподели тя.

Б.р. предложенията за промени в Закона против домашното принуждение плануват в кръга на отбрана да бъдат включени и лицата, които са в „ интимна връзка ”, без безусловно да съжителстват. В момента наредбите дават протекция единствено на родственици, съпрузи и съжителството без връзка.

Припомняме, че в плана на ПП-ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи се предлага и определение за интимна връзка: „ непринуден, релативно дълготраен съюз сред две лица, който поражда и съществува като фактическо положение, без да е належащо спазването на правно контролирана процедура и без значение дали лицата споделят едно домакинство, като водещ детайл е строго персоналният темперамент на техните връзки ".

Народно заседание – „ решаващо задания от публично значение “

Лена Бориславова съобщи, че най-сетне имаме Народно заседание, което стартира да отмята и да взема решение задания от публично значение.

„ Това Народно заседание, което беше образувано в тази сглобка, прави работа. Каква е смяната, в какво се състои тя – към този момент има същински спор по политики, признати закони, отлагани с години, приказва се за конституционна смяна “, сподели още тя.

Промените в Конституцията

Бориславова разяснява и препоръчаните промени в Конституцията, импортирани от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи. Тя съобщи, че във връзка с мандатите на основния прокурор би трябвало да остане един мандат за пет години.

„ Председателстването на прокурорския съвет би трябвало да се случва от министъра на правораздаването. Само, че текстът, който сега е влезнал и метода, по който е събрана поддръжката за него, подсигурява че за всички останали разпореждания, които стоят на масата, има поддръжка. Това е поддръжка за нов метод на избиране и образуване квотите за това какви лица влизат във Висш съдебен съвет “, изясни Бориславова и разясни, че дебатът за това по какъв начин би трябвало да се промени Конституцията не е завършил.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР