lekuva.netПрез 2019-та година празникът на Света Троица се пада на

...
lekuva.netПрез 2019-та година празникът на Света Троица се пада на
Коментари Харесай

Народни поверия и лечебни ритуали по случай празника на Света Троица

lekuva.net

През 2019-та година празникът на Света Троица се пада на 16-ти юни. Този празник е прочут и като „ Зелена Коледа “

 

По случай Света Троица домакинята почиства къщата, подготвя разнообразни ястия и украсява къщата с красиви цветя и билки. Смята се, че на този ден лятото идва, всичко в близост е зелено и животът се усеща с неговата цялостна мощ.

Според националната традиция е всекидневно в храма да се носят билки и букети от диви цветя, след което да се слагат вкъщи покрай иконите.

По този метод силата на лечебните растения се усилва и придобива специфични свойства.

Обреди на Света Троица

Кои билки могат и не могат да бъдат събрани и приготвени в букет, по случай празника?

Букетът от лечебни треви, в този случай, е напълно банален. Състои се единствено от билки и цветя, които са потвърдили своята лечебна мощ от хилядолетия.

Мащерка

Това растение дава на хората мощ и успокоение. В старите дни мащерката се изсушава и поставя във възглавниците – за добър сън. Жените са правили амулети от сушена мащерка и са ги давали на брачна половинка си: счита се, че подобен талисман успокоява бурния манталитет.

В националната медицина  мащерката  се употребява като отхрачващо, изпотяващо, седативно, дезинфекционно и обезболяващо средство. Отвара от мащерка може да помогне при битка с алкохолизма, да понижи болката в стомаха, червата и болките в ставите.

Вратига

Нашите предшественици са вярвали, че в случай че носите листа от вратига със себе си, тогава няма да се страхувате от вълшебства и зли очи.

Вратига

В националната медицина вратига се употребява при тресчица, като противоглистно средство, за стомашно-чревни болести, подагра, ревматизъм, болести на черния дроб и жлъчния мехур.

Препаратите от вратига усилват секрецията на жлъчката, тонизират мускулите на храносмилателната система, покачват кръвното налягане, възстановяват сърдечните ритми и също по този начин имат ранен подкрепителен и противовъзпалителен резултат.

Метличина

Не единствено, че в къщата подобен букет ще наподобява доста хубав, само че и осветлен в църквата, той ще работи като амулет.

Метличина

Букетът от метличина отблъсква всички зли духове. А младите и самотни девойки би трябвало постоянно да носят цвят от метличина с тях, с цел да се срещнат най-сетне бленувания младоженец.

Мента и маточина

Ментата и маточината, като се изключи че ухаят чудно, ще донесат освен успокоение и прохлада на тялото, само че и ще предпазят дома от зли и нечестиви сили.

Чаят въз основата на тези билки успокоява нервната система и възстановява стомашно-чревния тракт.

Девесил

Това растение обичайно се смята за амулет на любовта, а съгласно някои баби това е чисто женска трева. Чаят от девесил е отличен диуретик, лек за сърце, работи като отхрачващо, почистващо и болкоуспокояващо средство. С пресните листа можете да премахнете главоболие като ги поставите върху челото.

Пелин

Пътешественикът, който скрие листо от пелин в обувката си, няма да знае отмалялост. Ако погледнете през вързоп от пелин в пламъците на огън, разпален в чест на лятното слънцестоене, тогава цялата година ще бъдете с положително зрение.

В националната медицина, коренът на пелина е бил употребен като успокоително, а листата – като обезболяващо средство, регулиращо активността на стомашно-чревния тракт и менструалния цикъл.

Папур

Папур

Привлича положителното въодушевление в къщата, почиства жилището и укрепва здравето на жителите, носи шанс, благосъстояние, нравствен баланс и надеждно пази от съзнателно породена щета.

Какви растения не трябва да носите в църквата на празника на Света троица?

Не се предлага да се носят за осветление каквито и да е растения с бодли, макове, жълт кантарион, стръкове от боровинки. Смята се, че те провокират кавги в къщата.

Бодил

Репей, разнообразни типове бурени и голи сухи клони също не трябва да се избират за букет по случай празника.

Не бива да се вкарват цветя и растения в църквата, купени или набрани към самата черква, закупени или набрани наоколо до гробище или такива, които са расли по пътя.

Източник: takprosto.cc
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР