лектронната система за издаване на решения на ТЕЛК започва да

...
лектронната система за издаване на решения на ТЕЛК започва да
Коментари Харесай

Важна промяна за ТЕЛК решенията

лектронната система за издаване на решения на ТЕЛК стартира да работи, съобщи Българска телеграфна агенция.

Системата ще бъде в помощ на всички жители, които би трябвало да споделят с ТЕЛК . Това сподели заместник-министърът на опазването на здравето Жени Начева. Целта е и други държавни структури да поддържат връзка със системата, като по този начин ще отпадне и задължението на жителите да носят хартиени документи, сподели Ивайло Филипов, представител на "Информационно обслужване " АД.

По думите му посредством системата ще могат да се подават заявките за освидетелстване, както и да се издават експертните решения. Лицето ще получава уведомления по електронен път. Документите ще се обработват доста по-бързо, а услугата ще бъде по-качествена, добави той.

Достъпът до системата ще бъде с електронен автограф . Ако лицето няма електронен автограф, ще би трябвало да се направи законова смяна, с цел да има достъп посредством личен код, публикуван от Национална агенция за приходите, сподели още Начева. Друг вид е да бъде акредитиран непосредствен човек, имащ електронен автограф.

В България има най-малко пет компании, които издават електронни подписи, а от на следващия ден фрапантно се понижава цената на електронния автограф, публикуван от "Информационно обслужване " за работещите със системата, добави Филипов. По думите му на месец цената ще бъде по-малко от 0.60 лева

Експертното решение ще се издава откакто лицето посети лекуващия си доктор за издаване на здравно направление , а то ще се издава по електронен път. Личното наличие на пациента се изисква, единствено в случай че се прави обзор или се назначат проучвания, изясни Начева. След това пациентът ще подаде волеизявления за издаване на уверение за освидетелстване. При взимане на експертното решение, то ще бъде изпратено до всички заинтригувани страни. В осведомителния портал ще съществува цялото пациентско досие. Обжалването на решение на ТЕЛК също може да става по електронен път.

За тези, които не могат да употребяват електронния вид, ще остане хартиеният вид.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР