Лектори от наши и чуждестранни университети с доклади за философията

...
Лектори от наши и чуждестранни университети с доклади за философията
Коментари Харесай

Тамплиерската академия събира учени на конференция

Лектори от наши и задгранични университети с отчети за философията на Ордена
България ще е хазаин на международен конгрес на тамплиерите през есента

Темата е за конвергенцията

Тамплиерската академия за просвета, изкуство и просвета (ТАНИК) към Ордена на рицарите тамплиери - Велик приорат България е хазаин на интернационален теоретичен конгрес през днешния ден в София. XI-ата научна конференция на тамплиерите у нас е на тематика „ Конвергенцията сред Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим и обществото”, означи пред „ Труд” Великият приор Ордена в България акад. Румен Ралчев. Лекторите са преподаватели от наши и задгранични университети и научни организации. „ Ще се разискват въпроси като интеграцията на тамплиерската философия в обществото”, уточни още Румен Ралчев. По думите му форумът е ориентиран към националните и международни институции, от които в оптималната степен зависи реализирането на посочените в нея действия и дейности. „ Имаме желанието да достигнем до намиращите се в лоното на Ордена на Рицарите Тамплиери на Йерусалим лица за самооценяване и самоусъвършенстване като висша личностна мяра и единица за подражателство от страна на останалите членове на обществото”, сподели Великият приор. Не на последно място тамплиерите имат за цел да доближат и до сериозната маса от духовните и интелектуални субекти на ръководство на съответната страна и общество. Конференцията се радва на голям интерес, защото се организира в навечерието на международен конгрес на тамплиерите през есента, хазаин на който ще бъде България. Точно на база на обобщенията от конференцията, на международната среща у нас се чака да бъде признат и програмен документ за работа на тамплиерите.

Оценката е, че по този начин още веднъж Орденът на рицарите тамплиери в България ще даде своя новаторски принос за едно ново начало за работа на Ордена в обществото.

Премиера
Форумът ще приветства нова книга


Акад. Румен Ралчев и акад. Кольо Рамчев ще показват в границите на форума и новата си книга „ Конвергенция сред Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим-Велик приорат България и обществото”. Изданието е в границите на 100 страници и единствено по себе си тя слага основата за бъдеща работа на Велик приорат-България или на целия Световен медал на Рицарите тамплиери на Храма от Йерусалим с обществото и трасира пътя за това. Книгата се чака с интерес от гостите и участниците в научната конференция, тъй като слага във фокуса на проучването механизмите за взаимоотношение с гражданските организации и обществото. Авторите са безапелационни, че пътят за последното е единствено един - посредством интелектуалното навлизане, а не по силов път. Интелектуалното навлизане може да споделя нещо хем близко, хем непознато, с цел да завладее с ясни послания и добродетели.

Конвергенцията може да се отнесе и сведе до математическа формула за зависимости. Тогава тя ще се преглежда като сходимост, подобие сред две и повече величини. Политологията, да вземем за пример, отделя изключително огромно внимание на конвергенцията. Тук тя се третира като реализирано мечтано положение сред политически възгледи и дейности на две и повече много различаващи се, от време на време даже и противодействащи си политически структури.
Акад. Д-р ф. н. Румен Ралчев, Велик Приор на Ордена на рицарите тамплиери - България, пред „ Труд”: Въздържаността демонстрира зрялост, а не уязвимост


- Защо избрахте тази тематика за конференцията на Тамплиерската академия, Господин Ралчев?
- Още първоначално се постанова да изясним смисъла и наличието на категорията „ конвергенция”. В подтекста на обособени области на човешкото знание, тя се преглежда по друг метод, придава є се друг смисъл. В на практика проект конвергенцията може да се преглежда като доближаване на две и повече страни към привлекателна за тях точка, стойност, положение, цел. Конвергенцията може да се отнесе и сведе до математическа формула за зависимости. Тогава тя ще се преглежда като сходимост, подобие сред две и повече величини.

- Прави усещане огромният брой учени на форума. Към кого адресирате посланията си от новата книга?
- Книгата, която списахме дружно с акад. Ранчев, към този момент е разполагаем на международното управление на Ордена. Радва ме, че научният труд бе признат извънредно задушевно и Орденът би могъл да влияе на обществото на база на старите и неотменими добродетели, които са датират от 1286 година и са на Рамон Лул. Напрактика, това са Вяра, Надежда, Любов, Справедливост, Мъдрост, Мъжество и Въздържаност. С течение на времето обществото е вложило в допълнение наличие в някои от тях. Има наслоявания през времето от горната страна им, има други, които са изпилени от цивилизацията. Но в края на краищата това са били критериите, в които са оцелявали рицарите и ние желаеме тези критерии да ги представим в обществото актуализирани. Не като гола декларация, а от една страна като метод на държание на рицарите в обществото, а въпреки това като проявяване на другите видове, конференции, изложения, лекции и публични срещи. Напрактика ние се обръщаме към християнски добродетели без да копираме това, което са Десетте Божи заповеди. Говорим за рицарското отношение. Говорим за тези критерии, съгласно които още от Средновековието до ден сегашен най-точно обрисуват човек, който е честен, почтен, самоуверен и на който може да имаш доверие. Това е същината. Считаме, че в случай че тези критерии навлязат по-дълбоко в обществото, обществото ще стане по-добро и във всички случаи ще има една консолидация към положителното. Говорим за духовни, морални критерии.

- Когато споделяме, че всеки по света би подкрепил, би приел посланията за великодушие, само че по какъв начин да си разбираем зародилите разломи в обществата, огромните разделения, които в този момент виждаме на всички места?
- Няма да кажа нещо ново, само че обществено-политическият живот е в рецесия. Партиите са в рецесия. Докато съществуваше линията Изток-Запад, нашите-вашите, нещата бяха ясни. Сега напрактика има едно накъсване, сриване на кумири. Авторитетът на властта където и да е по света е мощно понижен. И в случай че погледнем в този момент посланията на Ордена на тамплиерите, те са универсални за която и да е страна. Естествено, ние не се опитваме да проповядваме християнство в мюсюлмански общества или в Индия, а приказваме за морални категории, които във всички случаи са познати на хората. А веднага като са познати, те биха могли да бъдат разпрани и признати, в случай че се слагат по верен метод. Да се привика здравия разсъдък и да се каже - хайде да имаме една вяра за по-добро, да бъдем мъдри и да имаме здрави и обективни взаимоотношения. Нека се поучаваме от това, което ни е наранило в миналото обратно във времето и да не повтаряме грешките си. Въздържаността във взаимоотношенията демонстрира зрялост, а не уязвимост. И когато човек направи своя избор да върви към по-добро, ние демонстрираме един от пътищата. Ние не споделяме, че това е универсалният път. Казваме, че правилата на тамплиерството са един от пътищата. Аналогично може да се напише и за конвергенцията сред Масонския медал и обществото, тъй като там има също красноречиви и верни образци.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР