Лектори обучават кандидатите за работа в Южна Корея как да

...
Лектори обучават кандидатите за работа в Южна Корея как да
Коментари Харесай

На четири очи с изкуствения интелект

Лектори образоват претендентите за работа в Южна Корея по какъв начин да надхитрят ботовете, провеждащи изявленията за работа, които доста постоянно смазват и оставят без вяра участниците

Курсовете за справяне с изкуствения разсъдък при кандидатстването за работа стават все по-важни
(снимка: CC0 Public Domain)

В Южна Корея има подготвителни школи за всичко – от взимане на изпитите за по-висше учебно заведение до покупко-продажби с недвижими парцели. Сега водещите компании за сходни образования вкарват курсове по справяне с изкуствения разсъдък при кандидатстване за работа. Търсещите работа напират да се научат по какъв начин да надхитрят ботовете, които организират интервютата.

В своя офис в Гангнам кариерният съветник Парк Сонг-Джунг приготвя уроци по държание пред роботите за интервюиране на претенденти за работа. Интервютата се организират напълно от компютри, а не от хора. Ботовете употребяват технология за лицево различаване за разбор на характера и разчитане на страстите, по тази причина държанието е от основно значение, съгласно експерта.
още по тематиката
„ Не се старайте да разпънете усмивка на устата си ”, поучава той своите възпитаници, търсещи работа. „ Усмихнете се с очите си ”, споделя Парк Сонг-Джунг, представен от Ройтерс.

Курсовете за справяне с изкуствения разсъдък при кандидатстването за работа стават все по-важни. Наемането посредством робот се практикува от повече огромни южнокорейски конгломерати като SK Innovation и Hyundai Engineering & Construction. Все повече компании се ориентират към този метод на оценяване на претендентите.  Самите компании, провеждащи образования, процъфтяват. Консултантската компания на Парк, „ People & People ”, предлага тричасов пакет, който коства 100 000 вона (около 78 евро).

Роботът няма да задава персонални въпроси ”, споделя Йоо Уан-джа, 26-годишен, който търси работа в хотелиерството. „ Това би станало малко неловко. Ще би трябвало да се запиша в подготвително учебно заведение интервюиране посредством изкуствен интелект ”, споделя Йоо, говорейки за региона Норианджин в Сеул – прочут като „ Изпитното населено място ”, тъй като е цялостен с подготвителни школи и образователни зали.

Може би наподобява разумно и рационално значително бизнесът да тества все по-модерни AI техники за разбор на описите с претенденти за работа. Но когато изкуственият разсъдък организира интервютата, човек се усеща по метод, радикално друг от срещата очи в очи с човек.

Новата технология се употребява по-масово в Южна Корея, където огромните работодатели имат мощно въздействие при образуването на пазара на работна ръка, споделя Ли Су-Йънг, шеф на Института за изкуствен интелект в KAIST (Корейския институт за научни проучвания и науки).

Какво му е странното? Системата с изкуствен интелект слага претендентите в най-различни, непредвидени сюжети . Първо тя ги кара да се показват. През това време тя следи и проучва изражението на лицето, отчитайки страсти като „ боязън ” и „ наслада ” и проучва избора на думи. След това задава въпроси, които могат да бъдат сложни: „ Вие сте в командировка с шефа си и забелязвате, че той изважда и употребява фирмената (кредитна) карта, с цел да си купи персонален подарък. Какво ще кажете? ”.

И освен това. Роботите за осъществяване на изявленията за работа ползват „ геймификация ” на срещите . Те слагат претендента във всевъзможни обстановки, с цел да преценяват личността и адаптивността му.

„ Чрез геймификация работодателите могат да ревизират 37 разнообразни благоприятни условия на претендента и до каква степен добре се вписва индивидът в дадена позиция ”, споделя Крис Юнг, основен управител на софтуерната компания Midas IT в Пангьо – софтуерен център, определян като Силициевата котловина на Южна Корея.

В подготовката за такива проби не прави работа запаметяването на отговори . „ Някои игри даже нямат„ верен отговор ”, защото имат за цел да открият отношението на претендента към решение на проблеми ”, сподели Юнг. Корейци искрено споделят, че сходна техника на интервюиране ги смазва и ги оставя безнадеждни.

В People & People, компанията на консултанта Парк, през 2019 година са извършени срещи-съвети по въпросите на наемането посредством изкуствен интелект с над 700 студенти, абитуриенти и преподаватели. „ Студентите имат усложнения поради появяването на изявленията с неестествен разсъдък. Моята цел е да им оказа помощ да бъдат изцяло готови за това, с което би трябвало да се оправят ”, споделя Парк.

Има обаче и хора, които не са посещавали подготвителни лекции и са ходили на изявленията, извършени посредством AI – и те споделят, че се усещат зле и към този момент са се отказали да търсят работа .

Ким Сеок-ву, на 22 години, споделя, че към този момент не си показва да търси работа, откакто неотдавна се проваля в AI-интервю за мениджърска позиция в компания за търговия на дребно. Вместо това ще продължи да учи – надява се това да я избави от възприятието за беззащитност при търсенето на работа.

„ Мисля, че ще се усещам безнадеждно, в случай че всички компании стартират да употребяват неестествен разсъдък при наемането ”, споделя Ким. „ Интервюто с изкуствен интелект е прекомерно ново, тъй че претендентите за работа не знаят защо да се приготвят и всяка подготовка наподобява безсмислена , защото AI ще прочете по лицата ни, в случай че за нещо не сме откровени ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР