Леко повишение в намерението на гласоподавателите твърдо да упражнят гласа

...
Леко повишение в намерението на гласоподавателите твърдо да упражнят гласа
Коментари Харесай

Барометър: Увеличава се броят на тези, които няма да гласуват

Леко покачване в желанието на гласоподавателите твърдо да упражнят гласа си на 26 май регистрира социологическата организация "Барометър " няколко дни преди евроизборите.

Броят на уверените, че ще гласоподават нараства от 33,8% на 37,5%. Повишение обаче се отбелязва и при твърдо решилите да не го вършат - от 29,7% на 33,6%. Колебаещите се са все по малко - от 36,7% те към този момент са 28,9%, като главните трендове в желанията им за кого да дадат вота си се резервират с превес на ГЕРБ над главния им конкурент Българска социалистическа партия. Затвърждава се поддръжката за Вътрешна македонска революционна организация.

От организацията предвиждат, че изборната интензивност ще остане релативно ниска - 37,5%.Тенденцията за превес на ГЕРБ пред Българска социалистическа партия се резервира макар продължаващата замяна на предизборни остри реплики сред водачите им, показва организацията. Според нея това освен, че не носи изгода за никоя от двете обединения, само че даже стартира да отблъсква гласоподавателите им.

Твърдо предпочитание да гласоподават за ГЕРБ декларират 30,9% от интервюираните, а столетницата поддържат 27,2%. Това би подсигурило 6 сигурни евродепутати за ГЕРБ и 5 за Българска социалистическа партия, с опция да набъбнат с още един според от финалната изборна интензивност в неделя. Движение за права и свободи също ще имат несъмнено посланичество в Европарламента със декларирана поддръжка от 10,5% от участниците в изследването. Движението евентуално ще излъчи 2-3 евродепутати.

От своя страна Вътрешна македонска революционна организация с лидер на листата Ангел Джамбазки продължава да притегля симпатизанти и поддръжка им нараства до 8,3% от интервюираните, което също обезпечава посланичество в Европарламента. От "Барометър " не изключват опцията партията да си обезпечи и втори евродепутат.

Проучването демонстрира, че доста от гласоподавателите не знаят даже датата на осъществяване на изборите за Европейски парламент и дават отговор с "не се интересувам ". Причината може да е както усещането на евроизборите като нещо нищожно за всекидневието на българите, по този начин и провеждането на изборите по време на слетите почивни дни към неработния 24 май.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР