Леко подобрение на бизнес климата и застой в икономическото състояние

...
Леко подобрение на бизнес климата и застой в икономическото състояние
Коментари Харесай

Бизнесът е в застой. Прогнозата е песимистична и за идната година, отчита БСК

Леко усъвършенстване на бизнес климата и застой в икономическото положение на компаниите, установи в изследване БСК. Отчита се и прочут скептицизъм за 2020 година, което значително се дължи на незадоволеност от институциите, терзания за растеж на цени, данъчна и регулаторна тежест, както и недостиг на качествена работна ръка. Това разгласи ръководителят на камарата Радосвет Радев, представяйки обичайното допитване до бизнеса до членовете на БСК за положението на бизнес средата през изтичащата година и упованията за 2020-га.
Сериозни терзания буди забавянето на световния напредък и очертаващата се нова икономическа рецесия, както и „ позеленяването “ на Европейския парламент, предполагащо нова доза регулации в региона на околната среда.
Фирмите недоволстват от работата на администрацията и неналичието на електронно държавно управление. Друг водещ проблем, посочван от тях, са измененията в Наредба Н-18 за касовите апарати и неяснотите по използването й. Сред проблематичните сфери е и неналичието на качествено професионално обучение, както и нуждата от по-тясна връзка сред образованието и бизнеса.
Сред основните цели на компаниите е работната мощ, която е проблем и в количествено и в качествено отношение. Най-голямото търсене е за тесни експерти и изпълнителски състав, а в по-малка степен – за административен и спомагателен личен състав. Работодателите декларират подготвеност да влагат в образование на личния състав и увеличение на заплащането, само че при реализирани приемливи равнища на умения и пълномощия.
Спрямо миналогодишното проучване, леко се покачва оценката за бизнес климата. 44% показват, че е налице утежняване на средата, само че 37% регистрират липса на смяна, до момента в който през миналата година 49% са отчитали утежняване и едвам 14% - възстановяване на бизнес климата.
Най-силно утвърждение представителите на деловите среди показват за предлагането да отпадне изплащането на пръвите 3 дни от болничните от работодателите – 80%, процедурите за привличане на служащи от терти страни получава 63% утвърждение.
Интересно е, че има раздвоение във връзка с присъединение на страната към Еврозоната - 41% поддържат, 39% са срещу, а 20% се затрудняват да преценяват, заяви ръководителят на БСК Радосвет Радев и разяснява, че това подсказва, че не е дообяснено на бизнеса какви са изгодите от влизането ни в Еврозоната.
Според изследването на БСК, казусът с теча на данни от Национална агенция за приходите не е довел до усложнения в работата на бизнеса.
По отношение на публичните поръчки, 67% от предприемачите декларират, че не са взели участие в такива състезания, а участвалите 33% споделят, че са ставали очевидци на неточни или противозаконни практики при провеждането на процедурите. За преднамерено сложени условия в документите в интерес на съответен реализатор показват 79%, от необективно оценяване се оплакват 78%, от условие аз даване на документи, налични в държавната администрация, които биха могли да се набират служебно се жалват 72% от участниците в процедури. Според 59% има голословно обжалване на процедури, съгласно 41% - голословно забавено заплащане, 45% споделят за замяна на подизпълнители, а 52% за неспазване на условията за гласност при оповестяване на поръчки.
От институциите в страната, бизнесът прави оценка най-високо президентската администрация с 54% утвърждение, на последващо място е омбудсманът с 39%. Най-ниска степен на доверие в бизнес средите се употребяват правосъдната власт – с 3% и Народното събрание – с 8% Изпълнителната власт и локалните управляващи събират надлежно 18 и 25% утвърждение.
Според положението предприятията през настоящата година, съвсем половината от интервюираните регистрират растеж в размерите на продажбите, само че във връзка с работните места, наклонността е отрицателна – 25 % регистрират понижение на работните места.
За 2020 година упованията на бизнеса са за растеж на енергийните цени, цените на суровините, инфлацията, фискалната и регулаторна тежест. Наполовина понижават упованията за растеж на бизнес заемите. По отношение на общото развиване на стопанската система е налице понижение на оптимистичните упования и нараства скептицизмът.
В съпоставяне с миналата година се усилва делът на възнамеряващите да аплайват за европейско финансиране. Проучването регистрира и растеж на планиращите да влагат в нововъведения, марки и патенти. Намеренията за вложения в човешки запаси също нарастват от 38% през предходната година на 50% през тази, оповестиха още от БСК.
Влошават се оценките за достъпа до кредитеране и за достъпа до правораздаване, регистрира още БСК. По-малък дял от интервюираните тази година, спрямо миналата, считат, че понижава корупцията; с 10 % по-малко са тези, които тази година смяат, че достъпът до правораздаване се е подорил, в славенние с миналата година, демонстрират още резултатите от изследването.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР