Лекарят от Горна Оряховица Михаил Милатович осъди окончателно прокуратурата да

...
Лекарят от Горна Оряховица Михаил Милатович осъди окончателно прокуратурата да
Коментари Харесай

Прокуратурата ще плати 40 000 лева заради бебето от фризера

Лекарят от Горна Оряховица Михаил Милатович осъди дефинитивно прокуратурата да му заплати 40 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди за това, че беше наклеветен за палач на новородено, заяви lex.bg. Става въпрос за случая, станал прочут като " бебето от фризера " през 2010 година. Тогава от парламентарната естрада вътрешният министър Цветан Цветанов прочете пред депутатите материали, събирани посредством СРС-та и набеди лекари за убийци.
Срещу медиците по този начин и не бяха повдигнати обвинявания, защото бебето е било мъртвородено и не става дума за ликвидиране. През 2013 година прокуратурата приключи следствието против лекарите.
Д-р Милатович заведе дело за обезщетение по Закона за отговорността на страната и общините за вреди и го завоюва на две инстанции. В началото на юли то завърши дефинитивно, защото Върховният касационен съд е отказал касационно обжалване.
Пред Върховен касационен съд държавното обвиняване е оспорило както размера на компенсацията – 40 000 лв., по този начин и това, че Милатович е предявил иск за нелегално обвиняване, а неоправдателното решение е поради общественото разгласяване на случая и непремерените изказвания на тогавашните заместител окръжни прокурори на Велико Търново Светослав Калчев и Румяна Ирманова.
Апелативните съдии постановиха, че вследствие на огласените диалози от СРС-та прокурорите са нарушили презумпцията за невиновност и без да са събрани доказателства, са създавали разбиране в обществото, че Милатович е нарушител.
Според съда вредата за Милатович е изключително тежка, защото авторитетна институция като прокуратурата е изнесла информация, с която е било внушено, че лекари са умъртвили новородено.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР