Лекарят от Горна Оряховица Михаил Милатович осъди окончателно прокуратурата да

...
Лекарят от Горна Оряховица Михаил Милатович осъди окончателно прокуратурата да
Коментари Харесай

Прокуратурата плаща вместо Цветанов 40 000 лева на лекар за „бебето от фризера“

Лекарят от Горна Оряховица Михаил Милатович осъди дефинитивно прокуратурата да му заплати 40 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди за това, че беше наклеветен за палач на новородено.
Става дума за скандалния случай от 2010 година, прочут като „ бебето от фризера “, когато Милатович и негови сътрудници бяха набедени, че са умъртвили новородено, а тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов даже чете от парламентарната естрада материали от специфични разследващи средства, написа " Лекс ".

Срещу лекарите по този начин и не бяха повдигнати обвинявания, защото се разбра, че става дума за мъртвороден плод, а не за ликвидиране, само че едвам през 2013 година прокуратурата приключи следствието.

След това доктор Милатович заведе дело за обезщетение по Закона за отговорността на страната и общините за вреди. В началото на юли то завърши дефинитивно, защото Върховният касационен съд (ВКС) е отказал касационно обжалване.

Пред Върховен касационен съд държавното обвиняване е оспорило както размера на компенсацията – 40 000 лева, по този начин и това, че Милатович е предявил иск за нелегално обвиняване, а неоправдателното решение е поради общественото разгласяване на случая и непремерените изказвания на тогавашните заместник-окръжни прокурори на Велико Търново Светослав Калчев и Румяна Ирманова.

Според висшите съдии обаче тези въпроси не попадат в приложното поле на касационното обжалване. Върховен касационен съд е безапелационен още, че решението на апелативния съд не е и явно погрешно, което би било съображение за допускане на касационно обжалване.

„ Описаните пороци липсват, а субективната преценка на жалбоподателя и несъгласието му с крайния резултат по съществото на разногласието сами по себе си не могат да обусловят допускането на касационно обжалване “, се споделя в окончателното решение.

На втора инстанция Софийският апелативен съд реши, че прокуратурата не дължи обезщетение за нелегално обвиняване, защото Милатович не е бил обвинен, а вярната правна подготовка е по член 49 от Закона за отговорностите и договорите (Този, който е упълномощил на друго лице някаква работа, дава отговор за вредите, породени от него при или във връзка осъществяването на тази работа). В решението на съда се споделяше, че карцерът на Милатович е осъществен от Министерство на вътрешните работи и няма данни да е бил подреден от прокуратурата, само че той е претърпял вреди от общественото му разгласяване.

Апелативните съдии написаха, че вследствие на огласените диалози от специфичните разследващи средства, прокурорите са нарушили презумпцията за невиновност и без да са събрани доказателства са създавали разбиране в обществото, че Милатович е нарушител.

Според съда вредата за Милатович е изключително тежка, защото авторитетна институция като прокуратурата е изнесла информация, с която е било внушено, че лекари са умъртвили новородено. В тази връзка бяха представени и показания на очевидци, които са разказали, че Милатович бил „ прострян с белезници “ в болничното заведение, поради лекарския диалект в разгласените диалози даже околните му се съмнявали в неговата непорочност, сътрудници се отнасяли жестоко с него, а дами го наричали „ палач от фризера”.

Според близки на Милатович, хората в Горна Оряховица даже не знаят, че делото е прекъснато, а той не е отговорен.

Разследването против лекарите Стефан Лазаров, Катя Гецова, Михаил Милатович и шефа на АГ-отделението в Горна Оряховица доктор Димитър Сотиров стартира, откакто на 28 ноември 2010 година 17-годишна жена от Лясковец помята в 22-рата гестационна седмица. Лекарите първо помислили, че плодът е мъртвороден, само че по-късно се заблудили, че може да е жив поради епизодични придвижвания, които по-късно деветорна експертиза дефинира като реплика на витална активност, тъй като още след израждането, плодът е бил в положение на висока мозъчна гибел. Това подвеждане у лекарите обаче докара до извънредно цинични диалози сред тях, в които взе участие и Милатович, който беше запомнен с репликата „ туй отиде при Андрей Баташов “ (разговорът се организира скоро след гибелта на известния актьор). Разговорите бяха записани със СРС-та, прилагани по друго дело, и бяха оповестени по-късно от прокуратурата и прочетени от тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов, който от парламентарната естрада разгласи, че „ едно живо бебе е съзнателно умъртвено и не му е даден шанс„. Доктор Милатович пък беше показно задържан пред сътрудниците си.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР