Лекарят е лекар навсякъде, той трябва да има възможност да

...
Лекарят е лекар навсякъде, той трябва да има възможност да
Коментари Харесай

Д-р Маджаров: Лекарят е лекар навсякъде. Е-рецептите ни ограничават |

Лекарят е доктор на всички места, той би трябвало да има опция да издава предписания сред две интервенции, на близки, когато е отвън кабинета си. Преминаването напълно към електронен вид ще сътвори напрежение измежду сътрудниците, съобщи по Нова телевизия ръководителят на Управителния съвет на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров.

Той изясни, че с отпадането на хартиените предписания за пациентите нищо няма да се промени, защото наложително ще би трябвало да посетят лекарския кабинет, с цел да им бъдат предписани медикаменти.

Аргументът, че с новото предложение на Министерство на здравеопазването ще се сътвори опция да се наблюдава какви медикаменти са били назначавани на болните и да има по-правилна преценка за лекуването им, Маджаров сподели, че хартиените предписания могат да бъдат въвеждани в е-досието ни от фармацевтите в аптеките.

Той добави, че лекарите не са срещу е-здравеопазването и вземат участие интензивно във въвеждането на всеки негов модул. Според шефа на БЛС даже да се сътвори мобилно приложение, с което лекарите да могат да издават предписания от смарт телефоните си, по-възрастните му сътрудници ще срещнат усложнения да го употребяват.

Д-р Маджаров още веднъж акцентира, че хартиени предписания се употребяват в цяла Европа и за никоя от здравните системи това не е проблем. Той напомни и предлагането на лекарския съюз нито една опаковка лекарство с наставление да не излиза от аптеката, без да е разказана и въведена в системата.

В сряда от съсловната организация оповестиха резултати от допитване до лекарите, съгласно което едвам 8% от експертите поддържат цялостната анулация на хартиените предписания. В свое мнение от БЛС подчертаха, че сходна стъпка единствено ще ускори напрежението " по оста лекар-пациент ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР