Лекарството за онкоболни Пеметрексед е закупено от 9 болници на

...
Лекарството за онкоболни Пеметрексед е закупено от 9 болници на
Коментари Харесай

С промени в закона уеднаквяват цените на лекарствата за частни и държавни болници

Лекарството за онкоболни " Пеметрексед " е закупено от 9 лечебни заведения на цена от 129 до 1063 лева, което е 7 пъти разлика в цената.

Това разгласи на брифинг в Народното събрание шефът на НЗОК доктор Дечо Дечев във връзка изказването му от няколко дни, че се спекулира с цените на едно и също лекарство.

Става дума за едни и същи производители и едно лекарство, което има 4 производителя.

Информацията е постъпила от един от тях, обясни доктор Дечев.
 Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи желаят чуване на шефа на НЗОК
Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи желаят чуване на шефа на НЗОК

Дечо Дечев даде сигнал за съществени проблеми

След получения сигнал е изработен разбор и се оказало, че всички, които са отчели фактури към НЗОК, са частни лечебни заведения, като в низходящ ред следват държавни, общински, сложни центрове.

Управителят на НЗОК цитира наредбата, съгласно която и в границите на закона, се споделя, че " откакто една цена е в рамките до посочената като оптималната, е изцяло позволена и касата би трябвало да заплати ".

" Един от производителите вижда, че има разлика в сумите, които НЗОК е заплатила, и това, което той е получил - при идентичен брой опаковки. По този механизъм той би трябвало да направи отстъпки и напълно разумно споделя защо да заплащам отстъпки, в случай, че съм получил по-малко суми ", изясни схемата доктор Дечо Дечев.
 Българска социалистическа партия сезира основния прокурор за изявлението на Дечо Дечев
Българска социалистическа партия сезира основния прокурор за изявлението на Дечо Дечев

Драгомир Стойнев предизвести, че Здравната каса се източва

Той добави, че от производителя са поискани финансови документи , които да демонстрират, че цените са идентични за всички търговци. При цените, за които НЗОК е плащала, има голяма разлика и тя е в границите на 7 пъти, а информацията за това на каква цена се купуват медикаментите от производителя не е известна, тъй като финансовите въпроси са сред Касата и болничното заведение, изясни още Дечев.

В Народното събрание участва и здравният министър Кирил Ананиев. Той сподели, че до момента не са постъпвали сигнали за такива големи разлики в цените на медикаменти, а това е първият сигнал, който дава шефът на НЗОК .
 Дечо Дечев не желае втори мандат като началник на НЗОК
Дечо Дечев не желае втори мандат като началник на НЗОК

В края остро разкритикува екипа на Кирил Ананиев

Ананиев изреди и ограниченията, които следват от това:

- Министерство на здравеопазването ще изпрати план за изменение на текстове в Закона за публичните поръчки в Министерство на финансите, предвиждащи частните лечебни заведения да ползват същите права като държавните.

- Ще бъде изпратено писмо до Национална агенция за приходите с копие до министъра на финансите да се направи инспекция на лечебните заведения и на търговците на едро за цените, на които се търгуват онкологичните и онкохематологичните медикаменти.

- Ще се изиска от Изпълнителната организация по медикаментите и Националния съвет по цени и реимбурсиране на медикаментите да създадат инспекция при доставка на този тип медикаменти и ще ги сравнят с пределните цени по лекарствения лист

- Внесени са няколко закона в Народното събрание, където се третират въпроси, свързани с медикаментите, по които ще се организира сериозен спор и след приемането им ще трансформират наредбата за цените медикаментите.

" Гарантирам, че в текстовете на законите няма разлика сред уговорките на държавните и частните лечебни заведения за цените на медикаментите, както и във връзка с договорите, които подписват ", сподели Даниела Дариткова, ръководител на ПГ на ГЕРБ. Тя добави, че здравната комисия на следващия ден ще разисква и вероятните решения.

" Връзка сред производител и снабдител изрично няма, само че изрично има връзка сред болница и търговец на едро " , сподели в умозаключение доктор Дечо Дечев.

" Демократична България " зове Дечо Дечев да отвори данните на НЗОК

Предлагат техническа и юридическа поддръжка, в случай че той срещне опозиция в Касата

Оставка той няма да подава, само че мандатът му изтича и ще стане ясно кои ще бъдат предложенията за нов шеф на НЗОК, стана ясно още на брифинга.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР