Лекарството за диабет Оземпик е изчерпано от аптечната мрежа, заради

...
Лекарството за диабет Оземпик е изчерпано от аптечната мрежа, заради
Коментари Харесай

Диабетици сигнализират за недостиг на лекарство, търсели го за отслабване

Лекарството за диабет Оземпик е изчерпано от аптечната мрежа, поради това, че се търси за намаляване. За това алармираха диабетици.
Стефан от София е с диабет вид 2 и този медикамент му е нужен, с цел да поддържа кръвната захар в норма. Наложило му се да отиде до Гърция, с цел да си го закупи. Ще му стигне до октомври. Лекарството няма сурогат и се изписва на диабетно заболели. Ако не се приема постоянно, има опасности за повишение на кръвната захар.
Според мъжа у нас лекарството липсва в аптечната мрежа от няколко месеца. Той показа неофициална информация, че то се купува за намаляване.
„ За съответния артикул е изискана информация и от Министерство на здравеопазването, и от Агенция по медикаментите – от притежателя на позволение за приложимост. Има доставки, има наличия, само че във връзка със повишения интерес, се следи усложнение при обезпечаване от страна на аптеките към пациентите” - разяснява обстановката Богдан Кирилов от Изпълнителната организация по медикаментите.
Той напомни, че този медикамент няма показания за намаляване и би трябвало да се ползва единствено при диабет след наставление от доктор.
„ За пациентите с диабет този артикул се отпуска с протокол, защото се заплаща от НЗОК и точно по тази причина е значимо компанията-производител и надлежно притежателя на позволение за приложимост да обезпечават регулярни доставки. Надявам се компанията-производител да може да обезпечи спомагателни количества, тъй че да няма проблем в идващите седмици”, уточни Кирилов.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР