Лекарството против импотентност може да спре по-нататъшната загуба на зрението

...
Лекарството против импотентност може да спре по-нататъшната загуба на зрението
Коментари Харесай

Виагра лекува слепота, твърдят учените

Лекарството срещу импотентност може да спре по-нататъшната загуба на зрението на пациентите, които към този момент са изгубили част от него и даже може да поправи вредите, които към този момент са били нанесени.

Двугодишно изследване, водено от учени от Колумбийския университет в Ню Йорк, демонстрира, че дребните сини хапчета могат да спрат възрастовата недъгавост на макулата или AMD. Заболяването визира централната част на ретината и е водещата причина за слепотата в Обединеното кралство, като към 600 000 британци са изгубили зрението вследствие на него.

Около 90% от случаите включват сухата форма на AMD, която се появява постепенно в течение на няколко години. Останалите включват мокра AMD, която може да аргументи слепота единствено за три месеца.

Сухата AMD нормално се развива след 50-годишна възраст и се дължи на израстването на нови кръвоносни съдове над макулата - дребна овална форма в задната част на окото, която ни оказва помощ да виждаме ясно образните детайлности. Дегенеративна смяна в съдовете на ретината и пречи да да обезпечават функционалностите си, което води до недояждане на ретиналните тъкани с О2.

Неотдавнашно изследване откри, че положението се дължи частично на пониженото напредване на кръвта към хороида, жизненоважен пласт тъкан, който седи пред ретината и учените настояват, че Виагра може да усъвършенства притока на кръв към тази тъкан.

В изследването петима пациенти в старческа възраст с AMD получават две таблетки Виагра на ден в продължение на две години.

Резултатите, оповестени в сп. Ophthalmologica, демонстрират, че хапчето е подобрил зрението на един участник и изцяло е спряло утежняването на останалите.

Някои медикаменти към този момент могат да забавят прогресията на AMD и да усилят зрението в някои случаи, само че медикаментите би трябвало да се инжектират всеки ден в задната част на окото.

Учените настояват, че Виагра предлага забележителен капацитет за опазване и възобновяване на зрението. Хапчето стана налично на пазара във Англия за първи път през март.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР