Лекарствата срещу грип са на привършване в аптеките. Това показа

...
Лекарствата срещу грип са на привършване в аптеките. Това показа
Коментари Харесай

Заради летните вируси: Опашки пред аптеките и недостиг на лекарства


Лекарствата против грип са на изчерпване в аптеките. Това сподели инспекция на Причината са възходящите случаи хора с летен вирус. Най-вече доминират стомашно-чревните инфекции, които протичат с температура, повръщане, разстройство и хрема. Те повалят и деца, и възрастни.

" Почти са свършили медикаменти та за гърло. Хората най-често се оплакват от кашлица и стомашно-чревни неразположения. Има и такива, които си купуват медикаменти за всеки случай, изключително преди да заминат на отмора ", споделя пред вестника столична аптекарка.

Замърсени храна, вода и принадлежности нормално са измежду главните причинители на стомашно-чревните инфекции, изключително по морето. Ако се употребява недобре съхранена храна от скотски генезис, това крие риск и от болест със салмонела, предизвестяват здравните експерти. Бактериите се предават и посредством мръсни ръце, по тази причина миенето им не би трябвало да се не помни, като всяко би трябвало да е най-малко по 20 секунди, със сапун под течаща вода. Хапването на повече лимони също е добър метод за предварителна защита.

Според част от фармацевтите повишеният брой на пациенти се дължи и на нараствания брой инфектирани с COVID-19 в столицата. От вторник София още веднъж е в жълтата зона по равнище на заболеваемост. Оттогава ежедневно се записват сред 160 и 200 заболели. У нас към този момент има и няколко инфектирани с новия подвариант на Омикрон. ВА.5 е доста инфектиран, а протичането му е относително тежко.

Междувременно в Благоевград предизвикват замяна на медикаменти в обществените мрежи. Поради липса на денонощна аптека в близо 80-хилядния град хората не могат да се снабдят с нужните лекарства след 21 часа. В родителските групи постоянно се търсят сиропи за събаряне на температура или за облекчение на кашлица. Друга алтернатива на благоевградчаните да си набират медикаменти нощем са вендинг машините. Невинаги обаче те разполагат с всичко належащо.

" България Днес " потърси коментар от Българския фармацевтичен съюз. От там споделят, че нямат данни за изчерпани медикаменти в мрежата.
" Нямаме информация за недостиг на медикаменти. Някои сътрудници даже се оплакват, че нямат работа. В по-крайните квартали на София, когато има единствено една денонощна аптека и в нея работи единствено един фармацевт, е изцяло обикновено да се образува опашка ", безапелационен е Димитър Маринов - основен секретар на БФС.
   
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР