Лекарствата, покривани от НЗОК, да се заплащат директно на доставчиците

...
Лекарствата, покривани от НЗОК, да се заплащат директно на доставчиците
Коментари Харесай

Болниците искат НЗОК да плаща лекарствата директно на доставчиците

Лекарствата, покривани от НЗОК, да се заплащат непосредствено на доставчиците им, а не да минават през лечебните заведения. Това оферират от Българската болнична асоциация и Националното съдружие на частните лечебни заведения в своя публична позиция във връзка вчерашното решение да бъдат уеднаквени цените на медикаментите за частни и държавни лечебни заведения.

Според тях това е доста по-ефективен метод, в сравнение с лечебните заведения да афишират публични поръчки.

Относно изнесената информация, че компания " Алвоген " продава препарата Пеметрексед на цена 7 или повече пъти по-евтина за България, от най-ниската цена, оповестена за Европа, те показват, че са създали информация в Позитивен лекарствен лист. Тя е посочила, че петима притежатели на позволение за приложимост, оферират 7 разнообразни продукта, съдържащи Пеметрексед - Актавис, Акорд, Алвоген, Новамед и Сандоз. Всички тези артикули, по разпоредбите на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени артикули, са включени в листата с пределна цена от 1063,03лв., която е най-ниската допустима за референтните ни страни в Европа, разяснява се в позицията.

От данните, изнесени от шефа на НЗОК доктор Дечо Дечев, излиза наяве, че една от тези компании - " Алвоген ", чийто артикул има цена на едро 1063,03 лева, го е продал на избрани лечебни заведения у нас в пъти под цената за Европа.

По тази причина лечебните заведения упорстват да бъде направена цялостна инспекция на случая, тъй като се вършат изказвания за частните лечебни заведения, които уронват техния авторитет, и се слага под въпрос промяна на настоящото законодателство в несъгласие с евродирективите.

В мнението си те насочат следните въпроси:

- Как е допустимо едно лекарство да се продава единствено в България толкоз пъти под цената в Позитивния лекарствен лист? Каква в действителност е действителната му пазарна цена?

- Имало ли е някаква причина то да бъде с намалена цена - за преоценено лекарство ли става въпрос? Вярно ли е, че това лекарство е с изтичащ период на валидност и има проблем с реализацията на цялото импортирано в България количество?

- Регистрирана ли е от производителя " Алвоген " цената, на която това лекарство се продава в България - в Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени артикули?

- С какво се лекуват българските онкопациенти?

В позицията се показва, че откакто законът разрешава лекарите да изберат от утвърдените за страната ни медикаменти, които се възстановяват от НЗОК, е тяхна отговорността да изберат качествено лекуване за своите пациенти, а не да ги лекуват с лекарства, които няма къде другаде в Европа да се продадат.

Въпросът не бил обвързван нито с публичните поръчки, нито в пропуски на Министерство на здравеопазването, защото в противоположен случай е щяло да има разлика в цените на доста повече медикаменти.

Ако България вкара публичните поръчки и за частните субекти, ще влезе в нарушаване на Директива 2014/24/ЕС, по тази причина преди да се прибързва с такава стъпка, провокирана от непроверени и съмнителни претекстове, би трябвало да се оценят негативите, които ще докара това за страната ни, акцентира се в позицията.

Припомняме, преди дни в изявление шефът на НЗОК доктор Дечо Дечев съобщи, че Здравната каса заплаща на частните лечебни заведения медикаменти на по-високи цени в сравнение с държавните и общинските лечебни заведения.

По-късно стана ясно, че Българска социалистическа партия ще сезира основния прокурор поради изявлението на Дечо Дечев. Освен да се източва касата, не се предлага нищо на българските жители, обявиха от левицата на брифинг.

От Надзорния съвет на НЗОК пък обявиха, че не са били известени от шефа Дечо Дечев за практиката да бъдат надплащани лекарства.

Националното съдружие на частните лечебни заведения също не остана безучастно към обстановката, заявявайки, че изказванието на доктор Дечев е неистина.

От " Демократична България " приканиха доктор Дечо Дечев да разгласява данните на Здравната каса, с цел да види обществото " цялостната картина на злоупотребите в НЗОК ".

Вчера беше решено че с промени в закона цените на медикаментите за частни и държавни лечебни заведения ще бъдат уеднаквени.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР