Лекарства, които липсват на българския пазар и нямат алтернатива, ще

...
Лекарства, които липсват на българския пазар и нямат алтернатива, ще
Коментари Харесай

Премахват се обществените поръчки за липсващи у нас лекарства без алтернатива

Лекарства, които липсват на българския пазар и нямат опция, ще бъдат купувани от лечебните заведения без социална поръчка. Това оферират депутатите от ГЕРБ Даниела Дариткова и Данаил Кирилов с промени в Закона за публичните поръчки.

Сега Законът за лекарствените артикули планува, че когато обещано лекарство не се популяризира на българския пазар и то е единствена алтернатива за лекуване на обещано заболяване, то може да се внесе и ползва за нуждаещите се пациенти, в случай че е позволено за приложимост в друга страна-членка на Европейски Съюз и у нас.

Всяка година по предложение на лечебните заведения министърът на опазването на здравето утвърждава лист с въпросните лекарства и те се доставят за нуждаещите се пациенти. Сега депутатите от ГЕРБ оферират за медикаментите от този лист лечебните заведения да не организират публични поръчки.

Мотивите им са, че " лекарствените артикули в листата се ползват най-вече за лекуване на редки болести, чието лекуване е без налична опция в страната ".

" Спецификата и честотата на разпространяване на тези болести дефинират неналичието на опция за прогнозиране и обмисляне на социална поръчка ", се споделя в претекстовете.

Проверка в листата обаче демонстрира, че в него попадат надалеч освен медикаменти за редки болести, само че и доста артикули за всеобща приложимост, които обаче липсват у нас, тъй като са изтеглени от производителите по стопански или други аргументи.

В листата с към 30 продукта да вземем за пример попадат съществени химиотерапевтици, прилагани в голям брой схеми за лекуване на онкологични болести, най-употребяваният анестетик Лидокаин, диуретикът Фуроземид, а също антибиотици, лекарства за епилепсия и други

Действително снабдяването на лечебните заведения с някои от медикаментите в листата сега е затруднено и макар че съществува ред, по който те да си ги набират, това не се случва поради проблеми с публичните поръчки като закъснения, неявили се претенденти и прочие. Някои лечебни заведения даже карат пациентите да си купуват изчезналите медикаменти, макар че са длъжни да им ги обезпечат и те се покриват от здравната каса.

Според депутатите провеждането на поръчка за тези артикули даже в най-кратки периоди има негативно отражение върху пациентите, нуждаещи се от неотложно лекуване.

" Списъкът с лекарствените артикули е динамичен. Освен, че се изготвя годишно, той може да претърпи и промени през годината според от смяната на регистрационния статус на продуктите и потребностите на лечебните заведения ", се споделя в претекстовете към предлагането.

Освен това депутатите изясняват, че лекарствените артикули от листата не подлежат на ценова регулация от страната и в огромна част от случаите имат един или дребен брой снабдители, което изключва съществуването на конкуренция сред тях.

" Това обезсмисля провеждането на социална поръчка, чиято цел е в изискванията на пазарна конкуренция да бъде обезпечена доставка на артикули при оптимално преференциални условия ", допълват те.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР