Лекарското съсловие възрази на някои твърдения от вчерашната среща на

...
Лекарското съсловие възрази на някои твърдения от вчерашната среща на
Коментари Харесай

Ще стане ли ясно къде отиват парите за здраве?

Лекарското съсловие възрази на някои изказвания от вчерашната среща на протестиращите медицински сестри с премиера и министри. Според писмената позиция на съсловната организация, внушения като " Парите за здраве отиват в джобовете на лекарите " ускорява напрежението в системата и не оказва помощ на никого.

София

Едно от настояванията на медицинските сестри, а точно да се диференцират приходите на лечебните заведения по клинични пътеки съответно за техните заплати лекарите припознаха като търсено от тях и открито решение към този момент. По тяхно предложение сходно диференциране на приходите по клинични пътеки към този момент е реалност и то най-вероятно ще бъде признато.

Повечето сестри от протестиращите през вчерашния ден от палатковия лагер през днешния ден са на работа и те към момента не са съумели да се срещнат с вътрешния министър, с цел да дадат сигналите си по нарушаванията, които през вчерашния ден бяха загатнали пред министър-председателя, все пак министърът разгласи, че се работи по сигнали за нарушавания в здравната система.
Младен Маринов - министър на вътрешните работи: Те инспекциите вървят към този момент година и половина-две, има и осъществени интервенции. В случая стана въпрос, че може би ще се подадат, не може би, ще бъдат подадени спомагателни сигнали, които в действителност ще бъдат включени в инспекциите и ще работим по инспекцията на тези сигнали, само че като политика на министерството това е една от линиите, по които интензивно работим.
По информация на " По света и у нас " на следващия ден следва министър и сестри да се срещнат и да подадат съответните си сигнали за нарушавания, които бяха упоменати през вчерашния ден в диалога с премиера.

По другото искане на сестрите, груповият трудов контракт със заложени минимални заплати за работещите в бранша да стане наложителен за работодателите, нямаме сигнал от страна на институциите до каква степен може да бъде признат и до каква степен може да се работи по него. По-скоро стои вчерашното пояснение на здравния министър Кирил Ананиев, че в случай че заплатите бъдат заложени в Националния рамков контракт, то няма потребност трудовият контракт да бъде наложителен за работодателите, защото приемането на сходно нещо върви през Народното събрание и е доста мъчно да се случи. Предстои да забележим по какъв начин тъкмо ще протекат митингите и настояванията на сестрите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР