Лекарските грешки у нас са 8.5% - това сочат последните

...
Лекарските грешки у нас са 8.5% - това сочат последните
Коментари Харесай

Лекарските грешки у нас 8.5%, БЛС готви алгоритъм за намаляването им

Лекарските неточности у нас са 8.5% - това сочат последните данни на Изпълнителната организация „ Медицински контрол “. Няма обаче указател на грешките.

Специална юридическа конструкция към Българския лекарски съюз ще подкрепя лекарите при тяхната отбрана в случаи на нарушавания. Това разгласи пред „ Хоризонт “ доктор Асен Меджидиев, ръководител на Столичната гилдия на БЛС.

Лекарите да могат да санкционират финансово сътрудниците си за нарушавания, преди да се стигне до прокуратурата и следствието, за това упорстват още от съсловната организация. Темата беше разисквана на семинар " Безопасността на пациентите и медицинските неточности ".

Нашият мозък прави ежедневно 8 неточности, показва проф. Владимир Овчаров, учител в Медицинския университет в София. В ежедневната си процедура лекарите взимат доста решения, поставяйки диагнози и предписвайки лекувания.

„ Според последните проучвания на невронауката вземащият решение не е изцяло виновен в необятния смисъл на думата. Според проучвания на института „ Макс Планк “ във Франкфурт на Майн мозъчната интензивност при решенията може да бъде кодирана, до 10 секунди преди да кажем диагнозата, тя към този момент стои там. Експериментите демонстрират, че ние не сме „ свободни “ да създадем решението, което към този момент е направено неумишлено от невроналните кръгове на нашия мозък. Грешката е станала “, акцентира експертът.

Проф. Овчаров приказва за просвета на сигурността, която би помогнала да се заобикалят грешките. „ Преди години си припомням, като млад помощник, в Александровска болница имаше клинико-патолотични срещи, на които се изучаваха и разглеждаха всички позволени неточности - от клинициста до патолога. Не е срамотия да кажеш, че си направил неточност. “

Терминът лекарска неточност може да се използва от медиите едвам при съществуване на правосъдно решение, акцентира ръководителят на Столичната гилдия на БЛС доктор Асен Меджидиев.

„ По същата логичност може във всяка една компетентност – бояджийска неточност, има ли такава в правния мир – няма. Можем да кажем неудачен ход на лекуването или неудачен резултат от решението. Но този човек, на втория ден, да го обвиниш, че е сбъркал - той 30 години е градил практиката си като доктор - даже след три дни да се разбере, че не е сбъркал, към този момент не можем да върнем нещата обратно. В обществото, в съзнанието на обособения човек остава, че този доктор е сбъркал. “

Съсловната организация има оферти за по-обективно показване на информацията при подозрения за осъществено нарушаване от доктор. Столичната лекарска гилдия ще оказва финансово подсигурена юридическа помощ на сътрудник при зародил случай. Има концепция за финансово наказване още преди да се стигне до следствие, за да се лимитират бъдещите благоприятни условия за неточности. Според Асен Меджидиев е " още по-тъжно ", когато сътрудници се изричат по адрес на сътрудник след огласени в медиите противоречиви случаи.

До средата на годината се чака да са подготвени и правила за добра здравна процедура, които да бъдат за лекаря логаритъм за отбрана и предотвратяване от неточности.

„ И в случай че той извърши по един логаритъм всичко, както е заложено и не е „ стъпил изкривено “, той не е отговорен, че един пациент е починал. И ние го изстрадваме доста тежко, когато загубим пациент или когато е несполучливо лекуването. А когато ни осъдят погрешно – какво се случваше при педиатрите – тях ги е боязън да лекуват сега, да не сгрешат “, разяснява Меджидиев.

Не са малко делата против лекари у нас. Много от тях са поради липса или не до дъно разяснено осведомено единодушие, прецизира юрист Иван Сотиров, който признава, че е заставал " и от двете страни на барикадата " и е защитавал както лекари, по този начин и пациенти.

" Лекарската неточност би трябвало да е несъобразителност, небрежност, незадълбоченост, безчинство, на моменти и непросветеност, само че нашият углавен закон е планувал, че такава наказателна отговорност може да се носи единствено за непредпазливи действия. Няма умишлена лекарска неточност. " /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР