Лекарски асистенти и фелдшери се готвят да излязат на протест

...
Лекарски асистенти и фелдшери се готвят да излязат на протест
Коментари Харесай

Лекарски асистенти и фелдшери заплашват с протест в Пловдив и други градове

Лекарски асистенти и фелдшери се готвят да излязат на митинг в Пловдив. Освен в града под тепетата демонстрацията се възнамерява да бъде осъществена в цялата страна, а мотив за нея е неизпълнено предизборно заричане на ръководещите за внасяне и гласоподаване на законопроект за независима съсловна организация на лекарските асистенти/фелдшери.
Прочетете още
Управителния съвет на „ Български съюз на лекарските асистенти и фелдшерите ” популяризира и позиция в която е посочено, че от началото на мандата на актуалното държавно управление, Българският съюз на лекарските асистенти и фелдшерите упорстват за срещи и уместност в отношението на народните представители към съсловието им, и прецизират, че за следващ път срещат неуважение и индиферентност към сътрудниците им и тяхната нужда от незабавна и съответна интеграция в здравната ни система и демократична опция за основаване на своя обособена съсловна организация.

Ако до 19 февруари ръководещите не подхващат нужните дейности в отговор на позицията им, ще бъде проведен народен митинг.

Позицията им вижте тук:

/Публикуваме текста без редакторска намеса/

„ През миналите месеци науправление на не-коалицията, ние от УС на БСЛАФ писахме писма, напомняхме и по всякакъв начин търсихме контакт с ръководещите, само че честността и лоялността останаха единствено предизборни обещания. Игнорирайки ни като експерти, макар невиждания кадрови проблем в опазването на здравето, политиците, пристигнали на власт с нашите гласове и старания, потъпкаха вярата ни за смяна и загърбиха проблемите на гласоподавателите си.

Ние, лекарските асистенти/фелдшери, практикуващи в ЦСМП и ФСМП, в образователните, обществените и здравни заведения, в структурите на Министерство на вътрешните работи и на Министерство на правораздаването, сме жертва на двоен стандарт и макар че сме на предния фронт, сме мачкани, унижавани, пренебрегнати и унизени. Без действителна представителност, без саморегулация на специалността, без самоуправление и самоконтрол - права които би трябвало да имаме както всички други медицински специалности със съсловни организации.

Законопроектът за обособена съсловна организация, уреждащ всичко това, съзнателно се неглижира от политиците. Обещанията за честност и правдивост останаха надалеч обратно, за предизборна консумация!

БСЛАФ, като единствената професионално-съсловна организация на лекарски асистенти/фелдшери - правоприемник на първата в България здравна професионална организация „ Благодеяние ” от 1883 година, е тази, която в годините запази професионалната същина на здравната специалност “Лекарски асистент/фелдшер ”. На свое съвещание извършено на  03.02.2022 година, Управителният съвет на „ Българският съюз на лекарските асистенти и фелдшерите ”, взе решение да осведоми и сигнализира обществото за абдикацията на ръководещите от проблемите на съсловието ни.

Не желаем България да е на дъното във всички здравни европейски и международни ранглисти заради липса на качествено опазване на здравето!

Не желаеме финансови облаги. Настояваме за правдивост!
Настояваме за обособена професионално-съсловна организация за лекарските асистенти/фелдшерите!

Оставаме с вяра, че до 19.02.2024 година господата и дамите политици от ръководещата не-коалиция ще подхващат нужните дейности в отговор на позицията ни.

При липса на такива, УС на БСЛАФ ще бъде заставен да призове сътрудниците си от страната, практикуващи в ЦСМП, учебни заведения, обществени заведения, ведомства, практикуващи с ОПЛ, структури на Министерство на вътрешните работи и Министерство на правораздаването, на народен митинг.

Протестът ще се организира с прекратяване на работа, пред центровете за незабавна здравна помощ и техните филиали, както и с демонстрации пред Народно заседание.

Позицията, подписана от Председателя на БСЛАФ е адресирана до Президента, Премиера, Председателя на Народно събрание, министъра на опазването на здравето, Председателя на ПК по опазване на здравето и е изпратена до медиите ”.

Снимка: Архив
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР