Лекарската професия е най-престижната у нас. Това показва единствено по

...
Лекарската професия е най-престижната у нас. Това показва единствено по
Коментари Харесай

В България най-престижна е лекарската професия

Лекарската специалност е най-престижната у нас. Това демонстрира само по рода си изследване за рейтинга на специалностите в страната.  Анкетата е извършена измежду чиновниците на 80 компании. Целта е да изследва мотивацията на хората при избор специалност, предава Бтв.

Проучването обгръща 16 специалности, в които се усеща най-силен дефицит на фрагменти, от четири съществени за стопанската система бранша: „ Машиностроене ”, „ Електротехника ”, „ Медицина ” и  „ Транспорт ”.





Снимка: btvnovinite.bg

Проучването демонстрира, че при избора на работа, за младите по-голямо въздействие оказва не заплатата, а обществените придобивки и статуса, който дава в обществото.



Снимка: btvnovinite.bg

Това е и повода специалността доктор да води с рейтинг от близо 55 пункта, следвана от водач и машинен инженер.



Снимка: btvnovinite.bg

Най-непривлекателни за младите са специалностите шлосер и  локомотивен ватман.

Преди 30 години Ангел избира специалността на машинст и бързо се влюбва в нея. Днес продължава да работи с хъс и предпочитание. Голяма част от времето си отделя за ремонт на остарели локомотиви. Стресът и тежките условия на труд обаче вършат работата в железниците непривлекателна. 

„ Професията е хубавa, стига човек да си я харесва и да я работи със сърце. Просто няма кой да пристигна към този момент. Няма кой да им изясни,  няма кой да направи PR на специалността ”, показа Ангел

Бизнесът се нуждае от незабавен импорт на 100 000 служащи, с цел да преодолее рецесията с неналичието на личен състав. Това обаче е краткосрочно решение, споделят специалистите. По-важно е да се увеличи привлекателността на специалностите с невисок рейтинг.

„ Хората отпътуват на запад с упования там животът им да  е по-добър. Ако тук им дадем живот, който включва и публичното самопризнание и интеграцията в социума, където упражняваме нашата специалността,  тогава заплатата не е толкоз значима ”, разяснява доктор Милена Ангелова, основен секретар на АИКБ.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР