Лекарите във Велико Търново отбелязват 150 години от създаването на

...
Лекарите във Велико Търново отбелязват 150 години от създаването на
Коментари Харесай

150 години болница във Велико Търново

Лекарите във Велико Търново означават 150 години от основаването на първата болница у нас, която е издигната напълно от дарения на родолюбиви българи. Тя носи името на доктор Стефан Черкезов, който вечно остава в историята като лекаря изгубил личния си живот, до момента в който избавя 40 други от пламнал рейс.

Велико Търново

Преди повече от 150 години богати и родолюбиви боляри решили със лични средства да създадат болница, защото до този миг в страната имало единствено няколко турски военни лечебници.

„ Един от най-големите донори, от основателите да се събират пари от популацията е Михаил Кефалов, който в своето наследство е написал седем дяла от неговото благосъстояние да бъдат дарени за изграждане на болница в Търново “, сподели доктор Сибила Маринова, регионален координатор по донорство и шеф на Отделението по анестезиология и интензивно лекуване в МОБАЛ „ Д-р Стефан Черкезов “-Велико Търново.

Не след дълго болничното заведение била преместена в бейските къщи по поречието на река Янтра. Няколко години по-късно бил основан и първият болничен павилион. Днес болничното заведение се обитава в две обособени здания, където медиците не престават всекидневно да избавят животи по образеца, който им завещава доктор Стефан Черкезов.
Д-р Сибила Маринова: На 15 август 1963 година катастрофира и се възпламенява един рейс сред Велико Търново и Горна Оряховица. Автобусът е бил цялостен с пасажери, в него се е возил и доктор Стефан Черкезов, той е бил на 26 години. Започва да избавя пасажери в горящия рейс, самият той е бил с жестоки изгаряния. Сам отхвърля да бъде превозен до болничното заведение, потегля пеш от мястото на злополуката към Търново и на идващия ден умира от раните си.
Днес гордостта на болничното заведение са младите лекари и специализантите, които са решили да работят тук, пред опциите за кариера в чужбина или в огромна университетска болница. В навечерието на 150-та годишнина на първата българска болница ще стартира и градеж на нов болничен корпус.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР