Лекарите твърдят, че дефицитът на витамин D допринася за много

...
Лекарите твърдят, че дефицитът на витамин D допринася за много
Коментари Харесай

Как да разберем, че страдаме от недостиг на витамин D?

Лекарите настояват, че дефицитът на витамин D способства за доста кожни затруднения, някои се появяват по брадичката, челото и бузите.

Витамин D е мастноразтворимо вещество, което се създава от тялото и се намира в избрани храни; изобилието му е от решаващо значение за поддържането на редица биологични процеси в организма. Изпитвайки недостиг на витамин D, хората постоянно се оплакват от обща отмалялост вследствие на загуба на мускулна мощ. Малко хора знаят, че неналичието на този витамин може да докара и до кожни затруднения, сподели в изявление доктор Клеър Морисън.

Позовавайки се на данни от проучвания, лекарят сподели, че неналичието на витамин D корелира с повишение на възпалителния маркер С-реактивен протеин. Възпалението може да засегне и кожата, а сигнален знак за значим недостиг на витамин ще се появи по бузите, брадичката и челото, споделя доктор Морисън.

" Кожата може да се възпали, причинявайки сухота и сърбеж. Един от признаците за дефицит на витамин D е сухата, сърбяща кожа на лицето, която може да стане изключително груба и сензитивна в области като бузите, брадичката или челото “, изясни специалистът.

Лекарят добави: В някои тежки случаи хората с недостиг на витамин D могат да развият екзема, за която се счита, че е тясно обвързвана с дисфункция на имунната система. Съществуват и научни доказателства, че неналичието на този витамин е обвързвана с предразположеност към псориазис, атопичен дерматит.

Лекарят напомни, че най-точният метод за установяване на възможен недостиг на витамин D е кръвният тест.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР