Лекарите са най-голямата жертва на депресивни състояния и повече от

...
Лекарите са най-голямата жертва на депресивни състояния и повече от
Коментари Харесай

Лекарите – най-голяма жертва на депресията

Лекарите са най-голямата жертва на депресивни положения и повече от половината от тях не се лекуват. Данните са на националния съветник по психиатрия проф. Вихра Миланова.

Работата на лекарите в Спешното поделение на Окръжна болница е извънредно натоварваща, дежурствата са дълги и стресът е непрекъснат.

Това са аргументите и в международен мащаб всеобщо лекарите да страдат от прегаряне и депресивни разстройства.

Данните демонстрират, че 70% от лекарите не търсят помощ от боязън да не изгубят работата си, 27% се самолекуват, 6% сменят работата си. Снимка: iStock Д-р Рада Прокопова завежда Клиниката по кардиология в Окръжна болница. Всеки ден преглежда по 40 пациенти.

„ В болничното заведение лекарят приема болката и заболяванията на всички хора, с които се среща и преглежда. Това е голямо напрежение, което изисква големи сили и голяма сила, които болните взимат от теб и това е ден след ден, ден след ден”, сподели доктор Рада Пропокова.

Тя не крие, че през 25-те години трудов стаж e имало моменти, когато се е чувствала на дъното.

„ Естествено, че съм имала интервали, в които съм била извънредно изтощена и знаете ли, изчерпването е голямо по време на работния развой. И за околните остава доста малко от нас… да вложим нещо в тях”, добави доктор Пропокова. Снимка: iStock Срещаме и доктор Михаил Атанасов по време на 12-часовото му дежурство – на следващ адрес.

Д-р Атанасов работи в Спешната помощ от 30 години. Много негови сътрудници не са издържали и са напуснали. Казва, че напрежението е непрекъснато и дава отражение.

За последните 2 години в Клиниката по психиатрия към „ Александровска болница” са минали 33-ма лекари.

„ В тази група заболели са най-вече общопрактикуващи, имаше няколко педиатъра. Оплакванията са депресивни – потиснато въодушевление, нарушен сън, вкус. Лекарите боледуват повече от меланхолия, в сравнение с общата популация”, съобщи проф. Вихра Миланова, народен съветник по психиатрия.

У нас несигурността в системата на опазването на здравето е главен фактор за отключването на болести при лекарите.

Анестезиолозите и хирурзите са най-честите жертви на депресивни положения.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР